Zoom

Hus för världslitteratur invigt

Fyra våningar för litteratur och berättande invigdes under lördagen på nya Gamlestads torg. På programmet under dagen fanns musiker från hela världen, mat av rester, sagoläsning och guidningar till Nya Lödöse, staden som tidigare låg där där det nya Världslitteraturhuset nu ligger.

 – Vart är hela världen, det här heter ju världslitteraturhuset? En man som uppenbart skyndat sig hit ser sig snurrigt omkring i lokalen och guidas av en van bibliotikarie  upp till våning tre, där hela världens olika språk samsas.
Det nya världslitteraturhuset i Gamlestaden består av fyra våningar, och förutom en våning med språk från hela världen, finns en våning för barn och ungdom och en för svenskspråkig litteratur.
Högst upp håller Berättarministeriet till, som har startat en pop-up butik för utomjordingar. Här kan utomjordingar handla syre, slajm, dragningskraft, åksjukepiller, atmosfär-rengöringsmedel, saturnusjord, rymdskeppsvax, raketbränsle med mera. Dessutom kan man testa på tankeöverföringshjälmar eller en grön-utan-sol dusch.
 – Här får endast utomjordingar handla och det är bara deras pengar som gäller, säger Maria Wallin, som är strategisk ledare för Berättaministeriet i Göteborg.
Berättarministeriet är oberoende stiftelse som arbetar med alla barns rätt till det skrivna ordet. De verkar huvudsakligen i utsatta områden och stöttar lärare med kreativa program för att ”erövra det skrivna ordet”. Stiftelsen har verksamhet ute på skolor men kommer ha öppet hus under onsdagseftermiddagar.

Johanna Stål | Maria Wallin är strategisk ledare för Berättarministeriet som håller till högst upp i Världslitteraturhuset
Johanna Stål | Maria Wallin är strategisk ledare för Berättarministeriet som håller till högst upp i Världslitteraturhuset.

Lyckad invigning

Kerstin Årre är projektledare för Värdslitteraturhuset. Hon är mycket nöjd med invigningen.
 – Jag är jätteglad, det gick som smort. Det var mycket folk, redan första timmen hade 600 besökare. Totalt tror jag vi landade på cirka 1600-1800 besökare. 
När Syre Göteborg besöker invigningen trängs folk i korridorerna och på föreställningar och sagoläsningar. Särskilt på barnavdelningen var det trångt, den som hade extra många program under dagen.
– Det var hela fem grader varmare på barnens workshop än i resten av lokalen, berättar Kerstin.
Kerstin berättar att besökarna tyckte det var en bra invigning och att det gillade att det fanns böcker på många språk.

Unikt bibliotek

År 2013 kom en motion om att starta ett världslitteraturhus i Gamlestaden. Nu, fem år senare är det verklighet. Enligt Kerstin är de det enda biblioteket av detta slag i världen.
 – Det som skiljer oss från andra bibliotek är att vi kanske har en ambition om att ha större andel mångspråkig litteratur än andra. Vi har också ett mål att skapa en internationell litteraturscen här. Men den viktigaste skillnaden är ambitionen att det ska bli en kreativ plats för mångspråkiga författare. En plats för möten, skrivarkurser och lässcener. Det kommer vara huvudsakligen föreningsdriven verksamhet, där vi erbjuder mötesplatsen, verktyg och vår kompetens.
I starten har biblioteket kunnat köpa litteratur på många olika språk via olika bidrag. Men biblioteken i Göteborg är ”flytande” vilket betyder att en bok som lånas på ett bibliotek kan lämnas på ett annat, och stannar sedan kvar på det nya. Det innebär att det är upp till låntagarna om böckerna kommer att finnas kvar i Gamlestaden eller inte.
 – Vi får se, säger Kerstin. Idag har vi nog litteratur på alla språk som pratas i Göteborg i alla fall.

Perfekt läge

Världslitteraturhuset håller till i ett rostbrunt hus, som ligger bredvid det grå/vita höga huset, som ska smälta in i en jämngrå göteborgshimmel, placerat mitt på Gamlstads torg. Det grå huset är det nya resecentret, en knutpunkt för östra Göteborg, där spårvagnar och pendeltåg på väg mot Trollhättan stannar.
– En av de viktigaste sakerna med ett bibliotek är att de är lättillgängliga och det kan ju knappast bli bättre, säger Kerstin.
Vid det nya resecentret i Gamlestaden, där Världslitteraturhuset huserar, kommer det dagligen passera 50-60000 personer, när resecentret är helt färdigutbyggt.