Energi

Expertens råd för att undvika julfestskvaller

Foto: David Magnusson/ SVD / TTTa det lugnt med alkoholen på firmans julfest.

December närmar sig med stora steg och på många företag ska det ställas till med julfest för personalen. Men kom ihåg att jobbfesten inte är rätt plats för att vare sig bli kalasfull, ragga på kollegor eller göra upp med chefen.

”Häll upp, drick upp och ställ upp”, är en bra devis för personalfesten, tycker Mats Danielsson. Han tycker inte att det är fel med alkohol på arbetsplatsens julkalas, men att man ska dricka med måtta och vara redo att stiga upp till jobbet morgonen därpå om festligheterna hålls mitt i veckan.
– Personalfesten är kanske inte den bästa att bli berusad på, alltså riktigt berusad, för det pratas länge om sådant, säger Danielsson.

Förväntas närvara
När det gäller själva inbjudan är tydlighet A och O. Underfundiga teman som ”vitt”, ”kläder, ja tack” eller ”vinterkostym” går bort, enligt etikettexperten.

– Dress code låter kanske lite överdrivet, men en angivelse om vilken klädsel som förväntas är bra.

Att bjuda in till maskerad kan vara okej, förutsatt att alla tycker att det är kul.

– En personalfest ska vara för alla. Om man ordnar en maskerad för sina goda vänner och bekanta och någon inte gillar maskerad så säger man egentligen bara ”nej tack, vi är upptagna”, men det är inte lika lätt att nobba bolagsstyrelsens inbjudan till personalen som tack för det gångna året. Man nästan förväntas närvara, säger Danielsson.

”Inte värsta ragget”

Väl på plats på festen råder han gästerna att mingla, ställa mycket frågor och att inte bara prata med dem man redan känner allra bäst. Och att svepa sitt halvdruckna vinglas när serveringspersonalen närmar sig för att fylla på varken ser bra ut eller är en god taktik för att hålla berusningen på en bra nivå.

– Det är många som gör på det viset. Men det är väl inte att rekommendera, säger han.

Personalfesten är inte heller rätt tillfälle att lägga in en stöt på kollegan man har spanat in, speciellt inte om man inte vill att det ska skvallras på jobbet.

– Det är okej att ha fattat tycke för någon, men då finns det kanske andra tillfällen för det än att köra värsta ragget på festen.

Foto: Fem Punkter/Pressbild"Det är gästen som gör festen, alltså, den bästa gästen är den som bryr sig mer om andra än sig själv
Foto: Fem Punkter/Pressbild"Det är gästen som gör festen, alltså, den bästa gästen är den som bryr sig mer om andra än sig själv. Man ska se till att göra det trevligt för andra för då får man kul själv", säger etikettexperten Mats Danielsson inför årens julfester.

Hoppas på metoo-effekt

Mats Danielsson tror och hoppas att metoo-rörelsen ska påverka årets julfester.

– De här tafsarna kanske för en gångs skull har lärt sig att det inte är så man raggar upp en partner.

Återigen påminner han om att: ”där alkoholen rinner in där rasar vettet ut”.

– Den som håller på och tafsar när de dansar, kommer med taskiga repliker eller ännu värre – försöker dra med någon i säng utifrån sin yrkesroll, nej, jag hoppas verkligen att metoo har fått en god effekt så vi slipper sådan skit, säger han och tillägger:

–Det är dålig stil. Det är urkasst, det är värdelöst, det har inte där att göra över huvud taget. Jag hoppas verkligen att metoo har givit den effekten.

Fakta: Personalfesterna som spårade ur

Poliser uppmanades klä sig slampigt
”Ingen särskild dresscode, men vem går inte i gång på lite hud, svart och slampigt?”. En grupp poliser i Trollhättan möttes av stark kritik för formuleringarna i inbjudan till förra årets julfest.
Dyr julfest bröt mot kommunregler
Enligt Karlskrona kommuns regler för representation får en julfest kosta högst 320 kronor exklusive moms per person.
Det struntade barn- och ungdomsförvaltningen i – och bjöd 60 anställda på en julfest för 80 000 kronor 2011. Mer än fyra gånger dyrare än tillåtet maxbelopp, rapporterade Blekinge Läns Tidning.
Bajs och kondomer på polisefterfest
Polisens julfest i Stockholm för två år sedan blev en stökig historia. Enligt uppgifter till Aftonbladet inträffade flera incidenter när poliser efterfestade i polishusets korridorer. Någon ska ha bajsat i ett handfat och man ska dessutom ska man ha hittat använda kondomer vid ett skrivbord. På tavlor vissa chefers namn ha ersatts med könsord.

Kyrka råkade bjuda till intim julfest
Jul i Fittan, löd rubriken till annonsen för Filadelfiakyrkans traditionella julfirande på Öckerö utanför Göteborg. Åtminstone kunde den utan problem läsas just så.
Populärt kallas Filadelfiakyrkan för ”Fillan”, men typsnittet som användes för annonsen spelade församlingen ett spratt. Annonsen spreds snabbt på Facebook innan kyrkan kunde plocka bort den.

Strippa på äldreboendets julfest
Det bjöds på manlig stripshow julfesten för personalen på ett äldreboende i Halmstad år 2009.
Ett 70-tal medarbetare deltog i tillställningen som anordnades av en personalgrupp på äldreboendet. Efter sillen, grönkålen och skinkan dök den manliga strippan upp och utförde sin lättklädda show.
Efteråt lades ett antal bilder ut på internet där strippan på flera av bilderna syns dansa med rumpan bar framför bland andra äldreboendechefen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV