Radar · Nyheter

Ensamkommande rekryteras för att sälja droger

Andrzej Otrębski/Wikimedia commons | Unga afghanska män rekryteras av kriminella gäng för att sälja droger.

Ensamkommande unga män rekryteras av kriminella gäng för att sälja droger, rapporterar Ekot. Flera av dem hotas och utsätts för våld.

Ensamkommande asylsökande unga män från Afghanistan rekryteras av kriminella gäng för att sälja droger. Det rapporterar Sveriges radio Ekot efter att ha talat med polisen i Göteborg, Stockholm och Uppsala.

– Många av dem säljer inte frivilligt. En del som vi träffar på är rent ut sagt hotade till att genomföra det de gör på gatan, säger Robin Nilsson, chef för polisens gatulangningsgrupp i Göteborg, till Ekot.

Nilsson berättar vidare att det är ett aktivt val från de kriminella gängen att rekrytera just ensamkommande från Afghanistan. Många  av dem lever i hemlöshet, och gängen erbjuder en sovplats i en lägenhet mot att de unga männen hjälper dem med drogförsäljningen.

Polisen i Göteborg känner till mellan 15 och 20 personer från Afghanistan som säljer droger i området kring Brunnsparken. I Uppsala är motsvarande siffra minst 25 och i Stockholm hela 120 personer.

Antalet personer som rekryteras är förhållandevis låg i relation till hur många unga ensamkommande som befinner sig  Sverige, men polisen är oroad.

Massoud (som egentligen heter något annat) är en av dem som dragits in i droghandeln. Han vill sluta, men fruktar för sitt liv.

– De slog mig så att mitt ansikte gick helt sönder. De har lurat massor av flyktingar. Vi gjorde fel och nu har vi ingen chans att få ett bra liv i Sverige, säger han till Ekot.