Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Musikern José González uppträder under invigningen av Ruben Östlunds berömda ruta på Landala torg i morgon, lördag.

Musik: Femineast Festival 2018

Konserthuset riktar strålkastarljuset mot kvinnliga röster från Mellanöstern. Helgen bjuder på en artistkavalkad som sprider energi och styrka. På scen återfinns Mojgan Shajarian & Shahrzad Ensemble (fredag), Ustad Mahwash (lördag) och Suhair Shukair & Zan med Arghavan Agida (söndag).
Tid: 19.30, 30/11–1 december, 18.00, 2 december
Plats: Konserthuset
Kostnad: 200–250 kronor per kväll.

Lördag 1 december

Litteratur: Invigning av Världslitteraturhuset

I morgon, lördag, invigs Världslitteraturhuset i Gamlestaden. Ett helt nytt bibliotek, i ett helt nytt hus, med böcker på språk från hela världen. Dagen bjuder på ett spännande och inspirerande program, med författare, poesiuppläsning, föredrag, musik, dans, teater och en guidad rundtur.
Tid: 12.00–20.00, 1 december
Plats: Världslitteraturhuset
Kostnad: Gratis.

Temadag: Tusen systrar kan ställa krav

Sång och musik har varit en viktig del av Göteborgs kvinnorörelser – från rösträttskörer till #visjungerut. Stadsbiblioteket bjuder in till en eftermiddag med föredrag och samtal om musikens makt. På programmet finns en lång rad föredragshållare samt musik med Maud Lindström.
Tid: 13.00–16.00, 1 december
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Konst: Invigning av Rutan

Kom och var med när Göteborg får sin första Ruta. Stor invigning med Kalle Boman och Ruben Östlund som berättar den fantastiska historien om Rutan, som också inspirerade till den prisbelönta filmen The Square. På programmet står också musik med sångaren och musikern José González.
Tid: 15.00–16.00, 1 december
Plats: Landala torg
Kostnad: Gratis.

Litteratur: Största möjliga (o)tystnad

Författarcentrum Västs poetgrupp Popp samarrangerar tillsammans med konstutövare från de fria kulturgrupperna Poesiwerken och Pirr, en helkväll på Göteborgs Litteraturhus i den(o)möjliga tystnadens tecken. På programmet finns en lång rad poeter, performance samt öppen scen.
Tid: 18.00–21.00, 1 december
Plats: Göteborgs litteraturhus
Kostnad: Gratis.

Musik: Rome is not a town + Tyred eyes

Rome is not a town från Göteborg debuterade 2015 med den ensidiga vinyl-7:an Stupid. Debutalbumet, It’s a dare, släpptes 2017 och bandet blev med sin larmiga indierock snabbt en favorit för alla med kärlek till noisefyllda gitarrer och furiöst driv. På scen även Tyred eyes.
Tid: 19.00–01.00, 1 december
Plats: Oceanen
Kostnad: 140 kronor.

Teaterpremiär: En vintersaga av William Shakespeare

I En vintersaga får vi möta Kung Leontes som över en natt drabbas av en svartsjuka som gränsar till vansinne. Och genom hans makt som kung får denna svartsjuka ödesdigra konsekvenser. Kan tiden någonsin ställa allt till rätta? Regi av Dennis Sandin. Spelas till och med 19 januari.
Tid: 19.00–20.30, 1 december
Plats: Folkteatern
Kostnad: 150–280 kronor.

Måndag 3 december

Samtal: Blickskifte efter #metoo

Det har gått drygt ett år sedan hashtaggen #metoo spreds över världen och krossade en uppdämd tystnadskultur. Vad har utfallet blivit? Fortsätter kampen? Medverkar i samtalet gör bland andra Martina Montelius och Lisa Lindström. Skådespelaren Andrea Edwards läser ur Scum-manifestet.
Tid: 18.00–20.00, 3 december
Plats: Stora teatern
Kostnad: Gratis.

Musikern och dramatiken Martina Montelius är en av gästerna i ett samtal om #metoo som arrangeras på Stora teatern
Musikern och dramatiken Martina Montelius är en av gästerna i ett samtal om #metoo som arrangeras på Stora teatern.Foto: Elnaz Baghlanian

Föredrag: Johan Ehrenberg

Johan Ehrenberg tar med oss på en resa in i hoppets värld. Journalisten, publicisten, företagaren, debattören, författaren och ETC-grundaren Johan Ehrenberg är kvällens föreläsare. Han har nyligen skrivit Hoppet – en bok om hur du räddar världen. Kvällen avslutas med musik och mingel.
Tid: 18.00–22.00, 3 december
Plats: Musikens hus
Kostnad: Gratis.

Föredrag: Björn Wiman om klimatet

Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, har skrivit regelbundet om klimatfrågan i flera år. I boken Sent på jorden – 33 tankar om världens största nyhet, har han samlat en del av sina texter. På måndag, 3 december, berättar han om boken och sitt engagemang i klimatfrågan.
Tid: 18.00–19.00, 3 december
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Tisdag 4 december till torsdag 6 december

Film: Balkan Film Festival

Bio Capitol vid Skanstorget bjuder in till Balkan Film Festival med en rad filmpärlor 4–6 december. Bland annat blir det regissörsbesök av Jelena Mila i samband med filmen Iron Warrioresses. Filmerna som visas är noggrant utvalda av Capitol med det bästa av ny film från Balkan.
Tid: 4–6 december
Plats: Bio Capitol
Kostnad: 100 kronor per film.

Tisdag 4 december

Samtal: Tisdagsklubben: Hivaktivism

Dagens behandling mot hiv har inneburit en medicinsk revolution, men hiv är fortfarande en fråga om rättigheter. Stadsmuseet välkomnar till ett samtal utifrån forskning, kultur och egna erfarenheter. Hiv rör en mängd frågor som sexualpolitik, rasism, hbtqi, global rättvisa, jämställdhet och folkhälsa.
Tid: 15.00–16.00, 4 december
Plats: Stadsmuseet
Kostnad: 60 kronor eller årskort.

Onsdag 5 december

Föredrag: Ligger framtiden i våra händer?

Klimatfrågan gjorde sig rejält påmind i somras även om väder bara kan ses som indikationer på att förändring pågår. Stefan Edman har skrivit utredningen Biffen, bilen, bostaden, som ett viktigt inlägg i klimatdebatten, och har haft uppdrag åt regeringen Persson. Han samtalar med Johanna Lindblad.
Tid: 18.00–19.30, 5 december
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.

Ämnen som biffen, bilen och bostaden står på dagordningen när Ekocentrum gästas av Stefan Edman onsdagen den 5 december
Ämnen som biffen, bilen och bostaden står på dagordningen när Ekocentrum gästas av Stefan Edman onsdagen den 5 december.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Litteratur: Mats Strandberg om Slutet

Succéförfattaren Mats Strandberg är tillbaka med sin första ungdomsbok sedan Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld och Nyckeln). Slutet handlar om tiden innan allt går åt skogen. Det är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid.
Tid: 18.00–-19.00, 5 december
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Samtal: Farliga lärda kvinnor

Varför uppfattas fortfarande lärda kvinnor som onyttiga, farliga och utmanare av rådande könsordningar? Författarna Aase Berg, Nina Björk, Sigrid Combüchen och Malin Lindroth besöker Stadsteatern för att granska kvinnor, klass och etnicitet med historiens glasögon.
Tid: 19.00–21.00, 5 december
Plats: Stadsteatern
Kostnad: Gratis.

Är lärda kvinnor farliga? Det är ämnet för kvällen när Stadsteatern bjudit in bland andra författaren Sigrid Combüchen
Är lärda kvinnor farliga? Det är ämnet för kvällen när Stadsteatern bjudit in bland andra författaren Sigrid Combüchen .Foto: Claudio Bresciani/TT

Teater: Bob Hansson

Bob Hansson turnerar med sin helt egna inspirational-stand-up-föreställning om lattevispar och konsten att älska livet: Kan vi inte vara snälla nu för sen dör vi faktiskt. Med avstamp i nya boken Tankar för dagen – manual för ett snällare liv besvarar han eventuellt några av livets stora frågor.
Tid: 19.00–20.45, 5 december
Plats: Stora teatern
Kostnad: 320 kronor.

Torsdag 6 december

Debatt GP Live: Det kunde varit du

Nära 5 000 personer i Göteborg, 3 780 vuxna och 1 611 barn, räknas som hemlösa. I samarbete med Faktum har GP bjudit in berörda som berättar om just sin situation. Dessutom finns politiker på plats för att förklara varför det ser ut som det gör. Föranmälan krävs.
Tid: 17.30–19.00, 6 december
Plats: Stenhammarsalen
Kostnad: Gratis.

Fredag 7 december

Teater: Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi

Världsekonomi, cash flow och reporänta i en föreställning från tolv år. Låter det för svårt? Tråkigt? Inte enligt Yanis Varoufakis som har skrivit boken Talking to my daughter about the economy.
Tid: 13.00, 7 december
Plats: Backa teater
Kostnad: 50–190 kronor.

Teaterpremiär: Om tyranni

Om tyranni är en handfast guide för demokratins överlevnad med inspiration från Timothy Snyders bok. Hur lätt viker vi oss för totalitära idéer och hur snabbt normaliserar vi det otänkbara? Vilka krafter utgör ett motstånd? Om tyranni spelas till och med 20 januari.
Tid: 17.30, 7 december
Plats: Stadsteatern
Kostnad: 120–310 kronor.

En av de senaste årens mest lysande jazzsångerskor, Hannah Svensson, gästar Nefertiti tillsammans med sitt band
En av de senaste årens mest lysande jazzsångerskor, Hannah Svensson, gästar Nefertiti tillsammans med sitt band.Foto: Goran James Djordjevic

Musik: Hannah Svensson

Hannah Svensson har på kort tid blivit en del av den svenska eliten bland jazzsångerskor. Hon framför både gamla jazzklassiker och nyare material, med samma innerlighet och självklarhet i rösten. Hon uppträder på Nefertitis scen tillsammans med Ewan Svensson, Mattias Grönroos och Zoltán Csörsz.
Tid: 18.00, 7 december
Plats: Nefertiti
Kostnad: 180 kronor.