Radar · Nyheter

Trots metoo hörs få kvinnor i svenska medier

Pontus Lundahl/TT | Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen.

Utvecklingen mot en mer jämställd representation går långsamt i svenska nyhetsmedier. Bland dem som får uttala sig i nyheterna är bara 3 av 10 kvinnor.

Det går trögt med jämställdheten i svenska nyhetsmedier. För fjärde året i rad har organisationen Rättviseförmedlingen sammanställt statistik över andelen kvinnor som uttalar sig i svenska nyhetsartiklar och resultatet visar på en tydlig manlig överrepresentation.

Bara 32,1 procent av de som uttalar sig i nyheterna är kvinnor. Sedan den senaste mätningen har andelen kvinnor ökat, men bara med 1,6 procentenheter. Det är en ökning som är så liten att man knappast kan tala om verklig förändring, enligt ett pressmeddelande från Rättviseförmedlingen.

”Trots att vi har haft den mest intensiva jämställdhetsdiskussion jag upplevt under min livstid i metoo, har kvinnor inte fått mer utrymme i svenska nyhetsmedier. Det är som att tiden står still i medierna”, säger Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz i pressmeddelandet.

Andelen kvinnor i nyhetsmedierna har varit i princip konstant sedan år 2000 då organisationen Who makes the news gjorde en mätning liknande den som Rättviseförmedlingen nu gör årligen.

Snedfördelningen är tydligast när personer uttalar sig som experter, företrädare för en organisation eller som yrkespersoner. Betydligt jämnare blir det när människor citeras som privatpersoner eller vittnen till en händelse.

”Om vi varje dag möts av en majoritet av män i nyheterna kommer vi till slut tro att män är mer lämpade att uttala sig än kvinnor”, säger Seher Yilmaz.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV