Radar · Nyheter

Över 300 hemliga avvisningar på ett år

Johan Nilsson/TT | Ett flygplan med bland annat avvisade personer ombord i färd med att ge sig av från Sturups flygplats.

Under det senaste året har kriminalvården och polisen beslutat om över 300 så kallade dolda tvångsavvisningar av asylsökande. Avvisningarna hålls hemliga även för Migrationsverket, trots att den myndigheten nu har regeringens uppdrag att övervaka verksamheten, rapporterar SR Ekot.

Att åtgärderna är dolda betyder att personal dyker upp utan förvarning för att eskortera personen som ska tvångsavvisas ut ur landet. Endast ett fåtal personer känner till dessa uppdrag, enligt Ekot.

Och Migrationsverket får inte reda på dessa avvisningar, eftersom de inte är med på listorna som kriminalvården skickar till verket.

– Vi anser att vi måste få fullständiga listor för att kunna göra ett rättvisande urval. Och det är den frågan vi har lyft med kriminalvården, säger Elin Svensson, enhetschef på Migrationsverket, till Ekot.

Men kriminalvården är uppenbarligen rädd för läckor, och Ekot citerar en anteckning om att ”det kan t ex finnas ett intresse från media”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV