Radar · Nyheter

Nu kommer Giving tuesday till Göteborg

20 kr kan bli till en frukost för en hemlös.

Som motpol till Black Friday har initiativet Giving Tuesday dykt upp. Tanken är att istället för att konsumera, skänka pengar till organisationer och bra initiativ. Flera aktörer i Göteborg är med i år.

Göteborgs kyrkliga stadsmission och Göteborgs räddningsmission är två av de deltagande organisationerna i initiativet  Giving tuesday, startad som en motvikt till konsumtionshetsen på Black Friday.

– Precis som hela Giving Tuesday-konceptet så är vår idé att ge så många människor som möjligt chansen att ge en liten peng och att det ska vara enkelt och tydligt hur man gör och vart pengarna går, förklarar Joachim Lundell som är insamlingsansvarig på Räddningsmissionen i ett pressmeddelande.

–  Om 10000 personer är med och swishar 20 kronor var kommer vi att kunna bekosta alla frukostar under hela vintern, fortsätter han. Det hade varit häftigt!

Grundades i USA

#GivingTuesdaySweden är ett initiativ för att uppmuntra och inspirera till givande alla dagar året om men med extra fokus på Giving Tuesday den 27 november 2018. Dagen startade år 2012 i USA som en reaktion mot Black Friday och Cyber Monday och har i år blivit större i Sverige, där den startades av Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII), som är nationell samordnare för Giving Tuesday.

För den som vill göra något mer under tisdagen, så arrangerar Bräcke Diakoni en föreläsning på Arena:första lång med begravningsentreprenören Gillis Edman om Sorg. Inträdet är 200 kronor som allt går direkt till Bräcke diakonis arbete med hundassisterad terapi för barn med flerfunktionsnedsättning.

På www.givingtuesday.se finns det fler tips för sätt att ge på, även för den med dåligt med pengar. Det kan handla om att donera prylar man inte längre behöver, hjälpa någon som behöver hjälp, laga en extra lunchlåda till någon eller sprida information om olika organisationer och sätt att hjälpa till.