Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Vilhelm Stokstad/TT | Trollkarlen Carl-Einar Häckner återtar scenen på Teater Aftonstjärnan med åtta nya föreställningar.

Konst: Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle

Fotografen och författaren Jens S Jensen vann internationellt erkännande för sina skildringar av Hammarkullen och Volvofabriken i Torslanda. Stadsmuseet har fått förtroendet att tillgängliggöra Jensens fotografier i en helt unik utställning. Dagen bjuder också på musik, poesi och dans.
Tid: 13.00-16.00, 24 november
Plats: Göteborgs stadsmuseum
Kostnad: Gratis.

Teater: Carl-Einar Häckner

Den gränslöse trollkarlen Carl-Einar Häckner, som i mer än 20 år underhållit och kollrat bort sin publik, är tillbaka på
Teater Aftonstjärnan med åtta fullmatade föreställningar. Det blir hysteriskt vansinnestrolleri, monologer och visor i en isbjörnssaga. Spelas till och med 15 december.
Tid: 19.00, 24 november
Plats: Teater Aftonstjärnan
Tid: 400 kronor.

Söndag 25 november

Möte: Orange Day Göteborg 2018

UN Women nationell kommitté Sverige – Lokalförening Göteborg tillsammans med Frilagret, bjuder in till en heldag för att uppmärksamma Orange Day – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot flickor och kvinnor. Programmet bjuder på workshops, spoken word och dans.
Tid: 12.00-16.00, 25 november
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Film: Fanny och Alexander

Hagabion visar den nedklippta filmversionen av Bergmans epos Fanny och Alexander från 1982, som vann fyra Oscar. Visningen gästas av Jakob Eklund, aktuell som biskopen i Eva Bergmans uppsättning av Fanny och Alexander på Göteborgs Stadsteater med premiär 14 december.
Tid: 14.00-17.00, 25 november
Plats: Hagabion
Kostnad: 90 kronor.

Jakob Eklund spelar biskopen i Stadsteaterns uppsättning av Fanny och Alexander i vinter
Jakob Eklund spelar biskopen i Stadsteaterns uppsättning av Fanny och Alexander i vinter. På söndag besöker han filmvisningen på Hagabion.Foto: Henrik Montgomery/TT

Måndag 26 november

Panelsamtal: Allt är en konspiration

Låg USA:s regering bakom 11/9? Dirigeras flyktingströmmarna av George Soros? Är klimathotet en bluff? Styrs världen egentligen av hemliga sällskap, muslimer, judiska finansmän eller rymdödlor? Ämnet för måndagens After work är konspirationer. Journalisten Mattias Hagberg leder samtalet.
Tid: 17.30-21.00, 26 november
Plats: Pustervik
Kostnad: Gratis.

Föredrag: Race, Class, Species: The Expanded Edition

GU-CAS (Gothenburg University’s Network for Critical Animal Studies in the Anthropocene) välkomnar till en kvällsföreläsning med Christopher Sebastian McJetters. Före­draget kommer bland annat handla om hur speciesism bidrar till rasistiskt våld och klassdiskriminering. Veganskt fika finns.
Tid: 18.00-20.00, 26 november
Plats: Stadsbiblioteket
Tid: Gratis.

Sverigepremiär: Chambre Noire med Plexus Polaire

Chambre Noire är baserad på Sara Stridsbergs roman Drömfakulteten som berättar om feministen och författaren Valerie Jean Solanas minnen och sista dagar. Plexus Polaire grundades av den norska skådespelerskan och dockspelaren Yngvild Aspeli, och har sitt nuvarande säte i Paris.
Tid: 18.30-20.00, 26 november
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: 100 kronor.

Chambre Noire visas på Frölunda kulturhus måndagen den 26 november
Chambre Noire visas på Frölunda kulturhus måndagen den 26 november. På bilden Sara Stridsberg.Foto: H.  Montgomery/TT

Konst som motstånd: Nino Ramsby

I denna upplaga av programserien Konst som motstånd möter vi musikern och bildkonstnären Nino Ramsby, i ett samtal med Kakan Hermansson. Nino Ramsby har rört sig mellan flera olika musikgenrer under sin långa karriär och är också konstnär, fotograf, grafisk formgivare och poet.
Tid: 19.00-20.00, 26 november
Plats: Stora teatern
Kostnad: 60 kronor.

Musikern och bildkonstnären Nino Ramsby gästar Stora teatern på måndag, den 26 november, under samtalsserien Konst som motstånd
Musikern och bildkonstnären Nino Ramsby gästar Stora teatern på måndag, den 26 november, under samtalsserien Konst som motstånd.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Musik: Daniel Adams-Ray X Human

Daniel Adams-Ray var med och banade väg för en ny våg av svensk hiphop som medlem i gruppen Snook. Därefter ritade han om kartan för hur svensk pop kan låta och många har följt honom i hälarna. Efter två hyllade album och EP:n För er kom Daniel Adams-Ray tillbaka som Human.
Tid: 19.00, 26 november
Plats: Pustervik
Kostnad: 270 kronor.

Daniel Adams-Ray slog igenom med hiphopbandet Snook
Daniel Adams-Ray slog igenom med hiphopbandet Snook. Denna höst turnérar han solo och gästar Pustervik på måndag, den 26 november.Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Tisdag 27 november

Film: Göteborgs arabiska filmdagar

Det är dags för tredje upplagan av Göteborgs arabiska filmdagar på Bio Roy. Det blir en filmfest för hela Göteborg med den arabiska filmen i fokus. Alla filmer som visas är textade på svenska eller engelska. Programmet bjuder på spelfilmer, kortfilmer, dokumentärer och seminarier.
Tid: 27–28 november
Plats: Bio Roy
Kostnad: Varierande.

Samtal: Varning för svartsjuka

Den tidlösa känslan svartsjukan får aktualitet när Folkteatern i vinter sätter upp Shakespeares svartsjukedrama En vintersaga. Psykoanalytikern och idéhistorikern Per Magnus Johansson diskuterar dessa frågor tillsammans med Dennis Sandin, regissör av En vintersaga.
Tid: 17.30-18.45, 27 november
Tid: Folkteatern
Kostnad: Gratis.

Samtal: Netflix, Storytel, Facebook – Vad händer med litteraturen?

Teknik och berättande hänger ihop. Utan tryckpressen hade vi inte haft den moderna romanen. Så vad händer när världen blir digital? Förändras berättandet? Får
romanen, novellen och poesin andra uppgifter? Ett samtal om litteraturens roll i en digital tid där tillgången på berättelser är oändlig.
Tid: 19.00-20.30, 27 november
Plats: Göteborgs litteraturhus
Kostnad: Gratis.

Onsdag 28 november

Samtal: Mammorna av Alexandra Pascalidou

Folkteatern välkomnar författaren och journalisten Alexandra Pascalidou till ett boksamtal om den Augustprisnominerade reportageboken Mammorna (2018), som är en omskakande skildring av mammorna som osynliggörs bakom rubrikerna om dödskjutningarna i förorten.
Tid: 17.30-18.30, 28 november
Plats: Folkteatern
Kostnad: Gratis.

Onsdagen den 28 november får Folkteatern besök av författaren Alexandra Pascalidou
Onsdagen den 28 november får Folkteatern besök av författaren Alexandra Pascalidou.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Panelsamtal: Förintelsen – den yttersta gränsen för nationalism?

Var inte gränsen nådd med Förintelsen? Åsa-Lena Hjelm, Elisabeth Åsbrink, Klas-Göran Karlsson, Karin Brygger och Christer Mattsson deltar i en kväll om nationalismens återkomst.
Tid: 19.00-21.00, 28 november
Plats: Stadsteatern
Tid: Gratis.

Teater: Lars Norén: Episod

Ett hus står i centrum i detta existentiella drama om förväntningar och tillkortakommanden. Under en husvisning får vi möta sex personer i olika skeden av livet.
I Episod bjuder dramatikern Lars Norén på stor igenkänning, som med ömhet beskriver vår strävan att nå varandra.
Tid: 19.00-20.00, 28 november
Plats: Stora teatern
Tid: 325 kronor.

Torsdag 29 november

Författarbesök: Lena Einhorn

Lena Einhorn är en prisbelönt författare, filmare och regissör och har gett ut nio böcker, både romaner och sakprosa. I höst är hon aktuell med dokumentärromanen Geniet från Breslau, en berättelse om den dramatiska kärlekshistorien mellan kemisterna Fritz Haber och Clara Immerwahr.
Tid: 17.00-18.30, 29 november
Plats: Kärra bibliotek
Tid: Gratis.

Fredag 30 november

Refill: Varning för barn!

Med exempel från både forskningen och det egna livet förklarar magasinet Filters ena chefredaktör Christopher Friman hur en efterlängtad baby kan vara det sämsta som hänt det egna välbefinnandet. Refill är en samtalsserie på dagtid för alla nyfikna vuxna, där en kan ha med sig en liten bebis.
Tid: 13.00-13.45, 30 november
Plats: Världskulturmuseet
Tid: 60 kronor eller klubbkort.

Musik: 500 mil

500 mil är Sveriges konstigaste popgrupp. Christel Valsinger och Anna Charlotta Gunnarson hittade varandra via Twitter, bildade bandet på Way Out West och hade skrivit sina första låtar inom en vecka. 500 mil längtar efter horder av medelålders tjejer i publiken – och på scen.
Tid: 18.00, 30 november
Plats: Nefertiti
Tid: 190 kronor.

Filmpremiär: När fjärilarna kommer

Tre syskon i Turkiet ger sig ut på en resa där de återupplever minnen från förr. När fjärilarna kommer (2018) tog hem the World Cinema Grand Jury Prize för bästa film på filmfestivalen i Sundance. Den är en oemotståndlig blandning av familjedrama och en vild och galen komedi.
Tid: 20.45-22.45, 30 november
Plats: Bio Capitol
Tid: 100 kronor.