Energi · På gång i Göteborg

Hallå där! …

Privat | Isa Andersson, kommunikatör på Göteborgs stadsmuseum.

… Isa Andersson, kommunikatör på Göteborgs stadsmuseum som ställer ut fotografen Jens S Jensens bilder i utställningen ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle” med invigning i morgon, lördag.

Jens S Jensen dokumenterade Göteborg ur ett unikt perspektiv. Vilken betydelse har det för Stadsmuseet att få visa så många av hans bilder?

– Det är en unik dokumentation i och med att Jensen skildrade människor, platser och därigenom också samhällsförändringar under lång tid. För Stadsmuseet är det otroligt betydelsefullt att få förvalta och tillgängliggöra ett så rikt fotomaterial, som dessutom spänner över en tidsperiod som nästan helt saknas i våra samlingar.

Hur har det varit att dyka ner i hans negativarkiv med de tusentals bilder som donerades av hans barn?

– Det är förstås fantastiskt att få tillgång till ett så omfattande material. Här finns guldkorn som aldrig tidigare visats för allmänheten. Vår curator har haft ett gediget och lustfyllt jobb med att välja ut foton till utställningen.

Ungdomar från Mixgården i Hammarkullen ska också delta med sina bilder på utställningen. På vilket sätt kan det komplettera Jensens bilder?

– Jens S Jensen var väldigt engagerad i fritidsgården i Hammarkullen, och hade en nära relation till ungdomarna där. Vi är så glada att Mixgården deltar i det här projektet och visar en egen utställning där de unga själva får skildra sin vardag och rekonstruera Jensens bilder. De komplettererar och vidgar vår fotoutställning, både genom sitt tillägg och genom att arrangera invigningen den 24 november tillsammans med oss. Det blir en festlig dag med dans, mat, musik och samtal.