Radar · Nyheter

Black Friday möter växande motstånd

Ola Torkelsson/TT | Flera aktörer arrangerar alternativa event under veckan för att upplysa om konsumtionens miljöpåverkan och för att lyfta fram alternativ som att laga, byta och köpa second hand.

Fredagen den 23 november arrangerar handeln readagen Black Friday. Samtidigt växer sig motståndet mot köpdagar och konsumtionshets allt större. En köpfri dag arrangeras numera på samma datum, och i Göteborg ordnas workshops i att laga prylar istället.

Det finns något ironiskt i att den Europeiska veckan för att minska avfall (EMA) infaller samma vecka som Black Friday. Denna readag, som importerats från USA, har blivit en allt större företeelse i Sverige, och dessutom fått ”konkurrenter” såsom Singles day – allt för att maximera försäljningen i den för handeln viktiga förvinterperioden.

Men i takt med den ökade klimatmedvetenheten och kopplingen mellan just konsumtion och miljöpåverkan, har motpolerna till köpjippona blivit allt fler.

I måndags arrangerades White Monday, som vill visa på cirkulära alternativ till att shoppa nytt såsom att reparera, återanvända och handla begagnat. Idén kom först från Henning Gillberg på reparationsföretaget Repamera. Därefter är det Föreningen Medveten konsumtion som tagit över stafettpinnen. Initiativet stöttas dessutom av fler miljöorganisationer, såsom Cradlenet och Världsnaturfonden, WWF.

– White Monday är ett utmärkt tillfälle att informera om de negativa konsekvenser som den ökade konsumtionen kan leda till – dels i form av klimatutsläpp, dels allvarlig påverkan på djur och natur. Det är också en unik chans att förklara att du som privatperson kan göra skillnad, genom att exempelvis köpa kvalitet som håller, begagnat eller dela inköp med grannar, kommenterar Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

I Göteborg arrangerar kommunala Greenhack Gbg en workshop i att laga elektronik som alternativ till Black Friday. Workshopen arrangeras i Fixoteket i Majorna, en plats dit man kan komma och laga allt från cyklar till elektronik och kläder. Där finns verktyg och ibland kunniga människor på plats som kan hjälpa till. Fixotek finns även i Rannebergen, Hammarkullen och Bergsjön.

– Elavfall är det mest miljöpåfrestande av alla avfallsslag, meddelar Ulrika Naezer på Kretslopp och vatten i ett pressmeddelande. Elektronik innehåller ändliga råvaror som är miljöpåfrestande att utvinna, det kan innehålla farliga ämnen som skadar människor och miljö, produktionen ger stora klimatutsläpp, prylarna drar mycket energi i användningsfasen och avfallet måste sorteras ut och tas om hand på ett speciellt sätt, specificerar hon.

Göteborg är även en så kallad sharing city, vilket innebär att staden ska arbeta aktivt för att öka delningsekonomin som innebär att människor delar, byter och hyr mer istället för att köpa nytt. Ett redskap är smartakartan.se som försöker samla alla lokala initiativ på området. På kartan finns allt från cykelkök, bytesgrupper, klädbytardagar, gratisbutiker och digitala plattformar för delande.

På samma dag som Black Friday arrangeras numera även En köpfri dag (Buy nothing day) som en motreaktion.

”Den äldre generationen har lärt mig att de tusentals reklambudskap vi möter varje dag har fel. Nyckeln till lycka är inte att samla på sig så mycket pengar och prylar som möjligt. Att det tvärtom är en eftersträvansvärd konst att vara förnöjsam”, skriver Göran Hådén, talesperson för En köpfri dag.

Han tycker sig se flera tecken på att fler synar konsumtionsdagarna i sömmarna och öppet protesterar mot dem.

”De två senaste opinionsundersökningarna jag sett om vilken miljöfråga svenska folket tycker är viktigast gav samma svar: överkonsumtionen. Det är mycket hoppfullt!”, skriver han.

Elin Bergman, ordförande för det cirkulära ekonominätverket Cradlenet gör en liknande analys. Men om det handlar om att köpa något för att ge bort, till exempel i julklapp, är hennes tips att fundera över vad som verkligen betyder något.

– Vi blir inte lyckligare av mer prylar som står och samlar damm i våra hem, det visar allt fler studier. Det som däremot gör människor lyckligare är att uppleva saker med familjen, och tjänster som ger oss mer tid i vardagen.

– Upplevelser och tidssparande tjänster borde därför ha högre status i vårt stressade samhälle, istället för en ännu mer högupplöst platt-tv eller ny mobil, säger hon.

Samtidigt är Black Friday och liknande readagar en viktig företeelse för alla i samhället med små ekonomiska marginaler. De kan innebära att man har råd att kunna köpa vinterkläder till barnen så att de slipper gå i för små eller trasiga kläder.

– När vi var gömda var en krona i skillnad väldigt mycket. Jag köpte alltid det som var billigast, berättade Lume Stokaj från Hammarkullen i ett tidigare reportage i Syre Göteborg om hur det har blivit en klassfråga att kunna handla ekologiskt.

Hon och hennes familj har nu både fått uppehållstillstånd och bättre ekonomi, men det kan fortfarande vara tufft.

– Jag vill ju ge mina barn det bästa. Jag fick se en film om hur barn efter att ha druckit ekomjölk i en vecka fick mindre gifter i urinen och efter det köpte jag ekologisk mjölk, även om jag inte hade råd egentligen, berättar hon.

I många fall kan det vara billigare att handla begagnat, men i takt med den ökande populariteten för second hand är så inte alltid fallet, åtminstone inte i storstädernas affärer. Dessutom tar det ofta mer tid i anspråk att hitta det en behöver begagnat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV