Radar · Nyheter

Slut med skattelättnad för palmoljeprodukt

Roland Johansson/TT | Oljepalmsplantage i Indonesien.

Från och med den 1 juli 2019 kommer inte längre palmoljeprodukten PFAD att få miljarder i skattelättnader av svenska staten, skriver Sveriges Natur.

PFAD (palm fatty acid destillate) är en restprodukt som består av oätliga fettsyror från tillverkningen av ätlig palmolja, och används i produktionen av förnybar diesel.

Regeringen föreslog i fjol att ospårbar PFAD inte längre ska klassas som restprodukt och därmed inte omfattas av skattelättnader.

Finländska Neste – en av de största försäljarna av förnybar diesel i Sverige – lobbade dock emot beslutet med hänvisning till oro för att ren palmolja skulle ersätta PFAD.

Alliansen, med stöd av Sverigedemokraterna, röstade då för att regeringen skulle utreda frågan, och beslutet förhalades.

På torsdagen fattade dock regeringen beslutet om att PFAD från den 1 juli inte längre kommer att klassas som restprodukt, och därmed inte omfattas av skattelättnader.

– Jag är glad att vi kunnat ta det här beslutet. Det är bra både för producenterna, som får en långsiktighet och för konsumenterna som nu får de veta vad det är de får i tanken, säger Eva Svedling (MP), statssekreterare för klimat och internationellt utvecklingssamarbete, till Sveriges Natur.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV