Radar · Nyheter

Högutbildade fäder lever oftare med sina barn

Isabell Höjman/TT | En analys från Statistiska centralbyrån visar samband mellan pappors utbildningsnivå och huruvida de lever med sina barn eller inte.

Utbildningsnivå påverkar i vilken utsträckning fäder lever med sina barn efter en separation, visar en analys från Statistiska centralbyrån (SCB). Nästan alla kvinnor som har barn bor också tillsammans med dem. Men för män, som ofta inte bor med alla sina barn, finns skillnader mellan grupper med olika utbildningsnivå.

Andelen som bor med sina barn är högst bland både kvinnor och män med lång eftergymnasial utbildning och något lägre bland dem med kort eftergymnasialutbildning. Lägst är andelen bland dem som endast har förgymnasial utbildning.

Andelen ensamstående med barn är högst i gruppen med förgymnasial utbildning och lägst bland dem som har en lång eftergymnasial utbildning.

I SCB:s analys ”Skilda världar? Det demografiskt delade Sverige” framkommer att det finns betydande skillnader i levnadsförhållanden för olika grupper i befolkningen. Exempelvis familjeförhållanden påverkas av utbildningsnivå, födelseland och vilken kommun man bor i.