Energi · Göteborgskollen

Hallå där! …

… Hugo Hellman som gör podcasten Böckerna bakom – en podd där musiker, kulturarbetare och kreatörer berättar om litteraturen som format, inspirerat och berört dem.

Hur fick du idén att göra en podd om vad andra gillar att läsa?

– Idén kom av att jag själv ofta står framför bokhyllan och saknar feeling. För mig är det nästan alltid det som står i vägen – att jag saknar relation till böckerna och inte vet vad jag ska läsa. Den relationen vill jag skapa med podden.

– Sen tyckte jag länge att jag inte hade läst tillräckligt mycket själv för att kunna göra en podcast om böcker men jag kom fram till att den attityden gick emot ett annat av skälen till att jag ville göra den från första början – att människor ska känna sig mer bekväma med att prata om sin personliga relation till böcker utan att ängslas för mycket över hur många hyllmeter man tagit sig igenom.

Flera av de som medverkat i podden hittills är musiker, hur kommer det sig att det blev ”böckerna bakom” och inte ”musiken bakom”?

– Artister som pratar musik känns inte lika kittlande. Dels för att det känns ganska gjort men också för att jag inte tror att det säger lika mycket om personen.

– Sen hade det nog varit betydligt lättare att låta författare prata om böcker istället men det blir också lite ”preaching to the choir” av det hela – är man tillräckligt intresserad av en författare för att vilja höra om vilka böcker som den inspirerats av är risken stor att man redan läser ganska mycket. Jag vill nå ut till dem som inte redan vet vilken bok de ska läsa härnäst. Tanken är väl att det ska vara en trojansk häst – att man lyssnar för att man vill höra en längre personlig intervju med någon man är intresserad av där böckerna hjälper till att förklara vem denna är – förhoppningsvis med effekten att man själv blir sugen på att läsa böckerna.

Vad tänker du på när du väljer vilka du vill intervjua i podden?

– Bortsett från att jag inte vill intervjua personer som ”bara” skriver böcker har jag inte några direkta kriterier, jag försöker tänka ganska brett. Men tyvärr är det inte helt lätt att hitta gäster eftersom det kräver en hel del förberedelse från deras sida, så det jag tänker mest på är nog om jag tror att de har lite tid över och vill prata om böcker!

Är det någon av gästerna i programmet hittills som har överraskat dig?

– Att Kalle Lind skulle prata om Hasse och Tages böcker och att Jack Werner skulle nämna Bengt af Klintberg var nog det enda jag kunde räkna ut på förhand, utöver det har nog alla överraskat mig mer eller mindre. Det är ju lite det som är charmen – man vet väldigt lite om vilka böcker som gjort avtryck på andra samtidigt som det kan säga väldigt mycket om vilka de är.

Har du någon drömgäst?

– Jag tycker ju om bob hund väldigt mycket så för egen del hade jag väldigt gärna intervjuat Thomas Öberg.

Vad läser du själv helst?

– Det spretar nog en hel del, men reportageböcker och dystopier är jag ganska svag för.