Radar · Nyheter

Göteborg får ny nattågslinje

Nattågen med sovkupéer har blivit ett allt mer populärt resesätt, inte minst sedan klimatdebatten tagit fart ordentligt igen.

SJ kommer att starta en nattågslinje till Norrland direkt från Göteborg som ska trafikeras året runt. Tidigare har göteborgarna fått nöja sig med att byta i Stockholm men från och med 9 december går det alltså att slippa byten till både Jämtland och andra delar av Norrland.

Det är det ökade intresset för tågresande och specifikt nattåg som drivit fram förändringen. Sedan tidigare har SJ utökat trafiken från Stockholm så att både norrlandstågen och tågen mot Åre kör året runt, och nu sätter de alltså in fler avgångar även från Göteborg. Ändringen innebär att natttågen norrut från Göteborg kör via Örebro istället för Stockholm.

– Nattågstrafiken till och från Jämtland har haft en helt fantastisk utveckling i år, men det vi nu ser är sannolikt bara början. Med nattåg från både Göteborg, Örebro och Stockholm 365 dagar om året kommer ännu fler upptäcka fördelarna med att resa på natten och komma fram utvilad tidigt på morgonen. En ledighet ska inte förkortas av resdagar, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Resandet med nattågen mellan Stockholm och Jämtland har ökat med 33 procent på bara ett år. Det är det ökande intresset för tågresande, friluftsliv och en längre säsong i Åre-området som är de bidragande orsakerna.

– I exempelvis Åre ger sparad snö möjlighet att öppna säsongen för längdskidor andra helgen i oktober samtidigt som man kan se norrskenet, och det bara en vecka efter att mountainbikesäsongen avslutats. Många vill då kunna resa klimatsmart med tåg, fortsätter Jan Kyrk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV