Radar · Nyheter

Moderaterna fryser bidrag till Muf efter misstänkt våldtäkt

Moderaterna i Västra Götaland fryser bidragen till alla sina ungdomsföreningar. Detta efter att en kvinna polisanmält att hon blivit våldtagen på en Muf-konferens under helgen.

Natten till söndag anmälde en kvinna till polisen att hon blivit våldtagen under en konferens i Vänersborg som anordnades av tre distrikt inom Moderata ungdomsförbundet i Västra Götaland. Detta var P4 Väst först med att rapportera om. En medlem i Muf blev frihetsberövad samma natt misstänkt för brottet och i tisdags begärdes han häktad.

Med anledning av händelsen har Moderaterna i Västra Götaland beslutat att tillfälligt stoppa alkohol, övernattningar och utbetalningar till sina fem ungdomsdistrikt. De fryser också alla konferensbidrag till Muf-avdelningarna.

– Det har vuxit fram en mentalitet hos fler ungdomsförbund att nyttja en del alkohol. Det är inte förenligt med vår syn på hur man ska bedriva ungdomspolitik, säger Jonas Abrahamsson, vice ordförande i Moderaternas förbundsstyrelse i Västra Götaland, till P4 Väst.

Stoppet ska gälla så länge det är nödvändigt, säger han.

– Om det är ett år, två år eller fem år har mindre betydelse. Det här ska gälla så länge att vi kan säkerställa att föräldrar kan skicka sina ungdomar på våra utan att behöva vara i närheten av det här problemet.

Erik Lindqvist, ombudsman för Moderata ungdomsförbundet i Västra Götaland, säger till P4 Väst att kvinnan har fått samtalsstöd och att mannen inte längre än välkommen på förbundets aktiviteter.

Man har också inlett ett uteslutningsärende mot den misstänkte, en process som tas vidare centralt av Muf. Mannen i fråga nekar till brott.