Radar · Nyheter

Karin Pleijel om uppgörelsen med alliansen: ”Det här är inget samarbete”

Thomas Johansson/TT | Alliansen och det nya rödgrönrosa blocket har gjort en valteknisk uppgörelse som kan ge alliansen makten i Göteborg.

I onsdags gick alliansen i Göteborg ut med att de ska bilda ett minoritetsstyre i Göteborg efter att ha gjort en uppgörelse med det nya rödgrönrosa blocket. Men Miljöpartiets gruppledare Karin Pleijel förnekar att det rör sig om ett samarbete.

I tisdags meddelade Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ att de bildar ett eget block i Göteborgspolitiken, efter misslyckade försök att få Socialdemokraterna till förhandlingsbordet.

Dagen efter, i onsdags, gick de fyra allianspartierna ut med att de ämnar ta över makten efter att ha ingått en valteknisk uppgörelse med V, MP och Fi.

Uppgörelsen följer praxis och innebär att de två största blocken gör upp om hur tunga poster i nämnder och bolag fördelas.

– Vi tar ordförande och första vice ordförandeposter i nämnder och bolag, medan de tar andra vice ordförande, säger Axel Josefson (M) till Göteborgsposten.

Snabbt fylldes media av rubriker om att alliansen tar över genom att samarbeta med det nya rödgrönrosa blocket. Men Miljöpartiets gruppledare Karin Pleijel vill inte tala om ett samarbete.

– Det här är en teknisk uppgörelse som man gör efter varje val. Det enda vi gjort nu är att säkra upp att vi får utgöra opposition om alliansens budget vinner.

I går (läs: i tisdags) sa du, Daniel Bernmar och Stina Svensson att det vore förödande med en alliansbudget i Göteborg?

– Det tycker vi fortfarande. Det här är inte vårt förstahandsval. Vi hade så klart velat se att en majoritet styrde staden, men den typen av samtal har vi inte lyckats föra på grund av att S har tackat nej till våra inbjudningar.

Pleijel och hennes blockkollegor hoppas att Socialdemokraterna ska välja att rösta på den rödgrönrosa budgeten.

– Hermansson pratar mycket om ansvar. Jag tror att hennes väljare förväntar sig att hon tar ansvar för en jämlik och hållbar politik, och jag hoppas att hon tar dem på allvar.

Socialdemokraternas ledare Ann-Sofie Hermansson å sin sida kallar uppgörelsen mellan alliansen och de rödgrönrosa för en ohelig allians.

– Det är politik när den är som sämst. Det är ett spel om makten istället för att få till ett ansvarsfullt styre, säger hon till Göteborgsposten.

Hon kommer att fortsätta föra samtal veckorna fram till att budgeten ska röstas igenom den 22 november.

– Partierna som göteborgarna har röstat på, Socialdemokraterna och Demokraterna, är inte med på det här. Alla möjligheter är inte uttömda. Vi får se vad som händer.

Under tisdagens presskonferens underströk Karin Pleijel vid flera tillfällen att en alliansbudget i Göteborg skulle stoppa upp miljöarbetet. Det står hon fast vid, men säger också att den valtekniska uppgörelsen gör att Miljöpartiet trots allt kan fortsätta driva gröna frågor då de får platser i presidiet.

Är det här det näst bästa sättet för er att få fortsätta driva miljöfrågorna i Göteborg?

– Nej, det är längre ner än så. Vi har haft andra önskemål som hade varit bättre. Men det här är inte det sämsta alternativet, utan i alla fall acceptabelt. Vi kan få en grön utdelning så här, även om den inte blir så stor som vi skulle ha hoppats.