Energi · På gång i Göteborg

Hallå där! …

Mikayla Jordan | Lisa Quartey och Vilma Linton, skådespelare på Teater Athena.

… Alva Willkrans, producent för Teater Athenas föreställning Witch bitch som visas i kväll, fredag, och i morgon, lördag, på Masthuggsteatern.

Witch bitch undersöker kopplingen mellan häxprocesser och dagens patriarkala förtryck. Kan vi få en försmak på hur den kopplingen kan se ut?

Witch bitch skrevs av Teater Athenas dramatiker Anna Nygren utifrån gruppens gemensamma samtal om kraft. Vi pratade om kraft som symbol för att inte hålla tillbaka, att inte reducera sig, att inte se och bedöma sig själv och sitt handlande utifrån hur andra ser en. Vi frågade oss vad som händer när kvinnligt kodade personer är i sin fulla kraft. Får vi makt och respekt eller anses vi helt enkelt vara ”för mycket”? Detta undersökande ledde oss fram till Häxan – både som arketyp och i form av det förintande av kvinnor som under 1600- och 1700-talet skedde i anti-häxeriets namn. En kvinna som är i sin kraft, eller fruktas vara det, blir per automatik ett hot, ett monster. Något som måste förintas. Brännas. Witch bitch berättar om kraften i att vara den som ser i stället för den som blir sedd och om det monstruösa i att inte hålla tillbaka.

Witch bitch är Teater Athenas andra föreställning. Vad kan man säga är karaktäristiskt för ert arbete?

– Vi vill med våra föreställningar försöka gå in i de rum och roller som patriarkatet tillskrivit kvinnor. Vi vill utmana samhällets föreställningar om vad och hur vi kan vara, men göra detta utan att nedvärdera det feminina. Vi vill öppna upp och göra det möjligt för icke-män att få vara Allt. Vår metod för detta har blivit att utgå från kvinnliga arketyper. Vår förra föreställning Fuck your marsvin and dö, även denna skriven av Anna Nygren, handlade om Flickan. Vad och hur får hon vara? I denna föreställning har tagit oss an Häxan.

Vad har ni för planer härnäst? Kan vi vänta oss en ny produktion 2019?

– Än så länge är det inte helt klart vad som blir nästa steg för oss. Vi har många idéer, fler ämnen som vi skulle vilja utforska. Vi har planer på att skapa en föreställning som kräver ett längre researcharbete med intervjuer och workshops. Vi har fler arketyper att ta oss an. Om premiären blir nästa år eller längre fram återstår att se.