Radar · Nyheter

Fryshuset får medel för att minska oro och våld bland unga

Stina Stjernkvist/TT | Ett nytt projekt på Fryshuset ska ta fram metoder för att minska oro och våld bland unga.

Västra Götalandsregionen satsar på att minska våld och kriminalitet bland ungdomar. Fryshuset Väst får ekonomiskt stöd för att bland annat ta fram metodmaterial som ska fokusera på maskulinitetsnormer.

Organisationen Fryshuset Väst får ekonomiskt bidrag från Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté för att bidra med kompetens och material om våldsprevention.

– Målet med projektet är att bedriva gräsrotsverksamhet riktad till unga. Målgruppen är unga och unga vuxna som lever i eller riskerar att leva i våldskontexter och utanförskap, säger Nadja Aria-Garystone, verksamhetschef på Fryshuset Väst.

I projektet, som pågår i tre år, ska man bland annat ta fram metodmaterial som handlar om maskulinitetsnormer och starta en stödchatt för ungdomar som behöver prata med någon om oro, våld och kriminalitet.

– Vi kommer också genomföra stödsamtal med ungdomar och anhöriga samt anordna föreläsningar om våldsprevention och maskulinitet till unga i Västra Götaland, säger Nadja Aria-Garystone.

Genom projektet ska man försöka få till en närmare samverkan mellan Fryshuset, regionen och myndigheter som polis och kriminalvård.

Även sjukvården ska så småningom involveras, är förhoppningen.

Tanken är att den metod som tas fram i projektet ska kunna spridas vidare till andra platser i Västra Götaland.

Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef på Västra Götalandsregionen, säger att regionen med spänning ska följa hur projektet utvecklas.

– Att bryta dessa mönster för att ge ökad framtidstro och självkänsla hos unga som lever i dessa miljöer ses som ett angeläget område.