Radar · Nyheter

Fordonsindustrins trend bruten

Fredrik Persson/TT | Fordonsindustrins uppgång mattas av.

Efter flera år av uppgång i svensk fordonsindustri ser nu trenden ut att ha brutits, enligt en ny rapport från tjänstemannafacket Unionen. Tillväxtprognoserna för ordrar och försäljning är försiktigare, liksom för antalet sysselsatta inom industrin.

– För första gången på tre år rapporterar man att det inte kommer ske någon ökning, varken för antalet anställda tjänstemän eller arbetare, det kommande halvåret, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl till P4 Göteborg.

Detta kan jämföras med att industrin nyanställt runt 13 000 personer sedan 2015, en ökning med 20 procent, enligt Statistiska centralbyrån.

Det handlar dock inte om någon nedgång, utan snarare en avstanning, enligt rapporten.

– Det finns nog flera orsaker. Dels en lite svagare konjunkturutveckling, men också att man har slagit i kapacitetstaket vad gäller produktionen på en del håll. Tills man har åtgärdat det är det inte så stor poäng att bli fler anställda, säger Lundahl till P4.

När Sveriges Radio Ekot ber lastbilskoncernen Volvo om en kommentar avböjer företaget med hänvisning till att man inte gör prognoser för framtida rekryteringsbehov.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV