Radar · Nyheter

De rödgrönrosa bildar eget block: ”Tålamodet med S är slut”

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har beslutat att bilda ett eget gemensamt block i Göteborg – utan Socialdemokraterna.

– Vi har under åtta veckors tid bjudit in Socialdemokraterna att inleda förhandlingar tillsammans med oss. De har inledningsvis inte svarat och sen tackat nej, säger Daniel Bernmar (V) när han tillsammans med Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi) höll presskonferens under tisdagen.

De uttryckte alla sin besvikelse över Socialdemokraterna i olika ordalag.

– I det här komplexa politiska läget förväntar man sig ett skickligt politiskt ledarskap. Det har vi inte sett, sade Karin Pleijel, som menade att ”tålamodet är slut”.

– Socialdemokraterna har inte velat ta förarsätet i Göteborg. Det tycker vi är väldigt beklagligt, höll Stina Svensson med.

Socialdemokraternas Ann-Sofie Hermansson bekräftar att partiet avböjt att förhandla om en rödgrönrosa budget.

– Jag har tyckt att vi ska bjuda in över blockgränsen och det tror inte jag går att göra när man låst fast sig. Alla som har förhandlat vet att man måste respektera sin motpart och då börjar man förutsättningslöst, inte med att dänga en rödgrönrosa budget på bordet och säger att man ska förhandla utifrån det, säger hon till Expressen.

Gemensam budget

Det nya samarbetet innebär att de V, MP och Fi kommer att lägga fram en gemensam budget till kommunfullmäktige i november. De kommer också att samverka om poster och förhandla som en grupp gentemot andra block.

Exakt hur budgeten ska se ut är ännu inte klart, men de tre partiföreträdarna utlovar stora satsningar på välfärd, jämställdhet, klimat och mänskliga rättigheter.

Det nya samarbetet betyder att det rödgrönrosa blocket blir större än Socialdemokraterna, med 19 mandat mot 17. Det är dock mindre än alliansen. Finns det då någon chans att den nya rödgrönrosa budgeten går igenom?

– Praxis i Göteborg är att man röstar på sin egen budget och i övrigt lägger man ner sin röst. Så utan något vidare samarbete är sannolikheten låg, sade Daniel Bernmar.

Men de tre partierna hoppas ändå på att Socialdemokraterna ”ska ta sitt förnuft till fånga.”

– Den avgörande frågan är om S är beredda att lyssna på sina väljare. Vi tror att Socialdemokraternas väljare hellre ser den här rödgrönrosa budgeten bli verklighet, jämfört med alliansens, sade Karin Pleijel.

Mindre progressiv miljöpolitik med S

Pleijel underströk hur otåliga hon och Miljöpartiet är att ställa om Göteborg till ett hållbart samhälle.

Spelar ni inte högt med miljöfrågorna genom det här beslutet?

– Alternativet är ju att inte spela alls. Nu väljer vi det som är möjligt att göra, och vi visar hur vi vill ställa om Göteborg. Sen är det klart att det riskerar att bli en alliansbudget i den här staden, och det är förödande. Men det är Socialdemokraterna som i så fall får göra det valet, och jag hoppas att de väljer för det gröna Göteborg.

Men miljöfrågor har inte legat högst upp på Socialdemokraternas agenda i den här valrörelsen.

Finns det en risk att ni skulle bli överkörda i miljöfrågorna, även om ni skulle få till ett samarbete och en gemensam budget med S?

– En budget innebär alltid kompromisser, så är det. Den budget vi lägger fram nu är progressiv i miljöfrågorna, och det är klart att om S skulle vara med kanske den skulle bli mindre progressiv – men kanske gå igenom. Det är så det är när man inte har en majoritet av medborgarnas röster, avslutar Pleijel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV