Radar · Nyheter

Många vill hyra ut rum till nyanlända

En rapport om hur mycket svenskarna påverkar klimatet med sitt flygande var den mest nedladdade på Chalmers det senaste året.

Bostadsbristen slår nya rekord och i dag lever cirka 3 800 göteborgare i hemlöshet. Sedan förra hösten hjälper projektet Hjärterum privatpersoner att hyra ut outnyttjad boyta. Hjärterum riktar sig främst till nyanlända, och hittills har drygt 100 personer fått en bostad genom projektet.

Hyr ut din bostad tryggt och säkert för en god sak. Det är budskapet i projektet Hjärterums annonser som syns på spårvagnar runt om i staden.

– I Göteborg saknar cirka 1 000 nyanlända ett fast boende, och allt fler vräks och blir hemlösa på grund av svarta kontrakt. Därför söker Hjärterum efter göteborgare som vill hyra ut och hjälpa en medmänniska att komma igång med sitt liv i Sverige, säger Arash Mansouri, projektledare för Hjärterum.

Hjärterum, som Syre Göteborg tidigare rapporterat om, startade 2017 som ett samverkansprojekt mellan Göteborgs Räddningsmission, Boplats och Göteborgs stad.

Projektet syftar till att förmedla bostäder till personer som lever i hemlöshet eller på någon av stadens övergångsboenden.

Privatpersoner som vill hyra ut hela eller delar av sitt boende får hjälp med att hitta en lämplig familj eller person i behov av bostad.

Göteborgs Räddningsmission står som mellanhyresvärd för att skapa trygghet för båda parter.

Och Hjärterums kampanjande verkar löna sig. Sedan projektets början har drygt 200 privatpersoner och fastighetsägare hört av sig och velat hyra ut.

– Vi får dagliga förfrågningar från personer som vill hyra ut. Många av de som hör av sig är pensionärer som äger hus och har utflugna barn. Hittills har vi ordnat tillsvidarekontrakt åt ungefär 100 personer, både barnfamiljer och ensamkommande gymnasieungdomar, säger Aras Mansouri.

Projektet har som målsättning att ordna boende åt 125 personer i år och nästkommande år, och Arash Mansouri berättar att responsen har varit större än de vågat hoppas på.

– Det är väldigt roligt att det går framåt och att vi kan hjälpa personer att få tak över huvudet. Samtidigt lever 3 800 personer i hemlöshet i Göteborg, så behovet av olika boendelösningar är stort.