Radar · Nyheter

Hallå där!

… Flora Lyson, som i helgen deltog i aktionen Ende Gelände där klimataktivister samlats för att blockera kolbrytningen i Hambachgruvan i Tyskland.

Hur gick det?

– Det gick väldigt bra! Vi var många, det var den största aktionen av civil olydnad mot kol någonsin. Vi var 6 500 personer som deltog i aktionen på olika sätt. Den gruppen som jag var med i lyckades blockera det lokala tågspåret som transporterar kol från gruvan till kraftstationen. Vi var sammanlagt 2 000 personer som sov över på spåren, pratade, sjöng, dansade och spelade boll. Efter nästan ett dygn bestämde vi oss för att lämna området gemensamt i en stor grupp. En mindre grupp valde då att stanna kvar längre, några valde även att kedja fast sig vid rälsen.

Vad tar du med dig från aktionen?

– Framför allt blev jag väldigt imponerad över hur otroligt välorganiserad aktionen var och hur många som tog sig dit från överallt i Europa. För tre år sedan deltog det drygt tusen personer i Ende Gelände-aktionen, och sedan dess har det växt sig otroligt mycket större för varje år. De som deltar får dessutom en fantastisk möjlighet att nätverka och lära sig hur de själva kan jobba där de bor. Det ger mig hopp om att liknande rörelser kan växa sig starka överallt, och att vi kan mobilisera fler att vara med och utnyttja sina möjligheter som aktiva medborgare.

Vad vill du säga till andra som skulle vilja engagera sig på det här sättet?

– Börja tro på folkets makt och sluta tro på att förändring kommer att ske ovanifrån. Vi har väntat så länge nu. Bestäm dig för att organisera dig! Avsätt tid, kolla upp en grupp nära dig, prata med andra. Du hittar säkert en grupp eller ett nätverk som känns meningsfullt att engagera dig i. Är du intresserad av ickevålds-rörelsen eller civil olydnad så läs på och bestäm om det kan vara något för dig. Är du en av dem som kräver radikala förändringar så fundera på om det inte är just du som kan genomföra dem. När några visar vägen så hakar andra på.