Energi · På gång i Göteborg

Hallå där! …

David Möller | Elinor Svensson, komiker och programledare.

… Elinor Svensson, komiker och programledare, vars första soloföreställning Patriarkatets för- och nackdelar landar på Musikens hus 2 november, med extraföreställning 17 november.

Namnet på din föreställning antyder att det finns fördelar med patriarkatet. Kan du ge exempel på hur detta är möjligt?

– Om man tänker på det så är det självklart att det finns fördelar med att leva i ett patriarkat, annars hade vi ju inte gjort det. Någon mår ju bra av det, så det beror ju på ifrån vilket perspektiv man tittar på det. Och man kan hitta fördelar även som kvinna, men då får man kämpa lite hårdare – och då underlättar det också med humor. Men för att nämna två exempel: Som kvinna blir man bjuden på drinkar på krogen av män, och det är ju härligt – kanske. Man får, bokstavligt talat, vara glad för det lilla.

Du brukar inte vara rädd för att skämta om jobbiga ämnen. Kan man skämta om precis allt?

– Ja. Dock tycker jag att man har ansvaret att fråga sig själv om det är rätt sätt eller kontext att göra det i. Men för mig måste humorn vara fri. Man kan inte anpassa sig till alla, för alla har olika utgångspunkt. Ett vanligt missförstånd är att om man skämtar om ett ämne så tar man inte det på allvar. För mig är det tvärtom. Tar jag något på allvar vill jag hantera det genom att skämta om det.

Vad har du på gång annars i livet och vad planerar du härnäst?

– Jag har jobbat på SR och på SVT i år med att skriva skämt för olika radio- och teveproduktioner. Samtidigt har jag turnerat med min föreställning sedan i våras och så har jag tre poddar, bland annat Vad blir det för mord med Johanna Wagrell. I vinter ska jag sitta i manusredaktionen för Breaking news på Kanal 5, och fortsätta turnén. Vad som händer nästa år får vi se.