Radar · Nyheter

Hallå där!

En av aktivisterna från Ende Gelende-aktionen år 2016.

…. Flora Lyson, som tillsammans med andra klimataktivister från Göteborg och övriga Sverige åker ner till aktionen Ende gelände som pågår i Tyskland den 25–29 oktober.

Vad ska ni göra?

– Flera tusen personer kommer samlas för att delta i en stor aktion i Hambach-gruvan, där företaget RWE bryter kol. Det rör sig om en civil olydnadsaktion i form av en blockad. Alla som deltar går med på att bryta mot lagen som ett medel för att kräva förändring – när lagar skyddar verksamheter som äventyrar vår framtid har vi kanske inget val. Kolutvinningen i Tyskland måste avvecklas nu med detsamma, och många som ansluter sig till aktionen ser området kring Hambacherskogen som själva symbolen för en absurd apparat som låter företag göra vinst på bekostnad av vår framtid på jorden.

Hur har ni förberett er?

– Vi har haft ett möte där vi kunde ställa frågor och där folk berättade om sina erfarenheter från liknande aktioner. Jag har diskuterat med vänner, läst på om ickevåldsaktioner och deras potential, och deltagit i en aktionsträning där vi med hjälp av rollspel tränade inför händelser som kan kännas jobbiga.

Det här är din första klimataktion. Vad har du för förväntningar?

– Jag ser fram emot att äntligen göra något konkret gemensamt med så många andra. Jag vill såklart bidra till att stoppa kolbrytningen tillfälligt för att sända en signal, men framförallt vill jag ta med mig erfarenheter hem som jag kan dela med mig av. Att delta i en direkt aktion är ett sätt att visa andra att det finns en stark rörelse kring klimatfrågan som vågar att utmana makthavarna. Vi är inte maktlösa, men om vi vill utnyttja våra demokratiska rättigheter fullt ut krävs det mer än att gå och rösta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV