Radar · Nyheter

Trump: Valet handlar om karavanen

Carolyn Kaster/AP/TT |USA:s president Donald Trump efter ett politiskt massmöte i Nevada.

De tusentals migranter som vandrar norrut genom Centralamerika spelar USA:s president Donald Trump i händerna inför de stundande kongressvalen. De ger invandringshöken Trump skäl att lufta hård retorik, bland annat om att ”många kriminella” finns i de så kallade karavanerna.

– Valet kommer att handla om (HD-domaren Brett) Kavanaugh, karavanen, lag och ordning och sunt förnuft, hävdade presidenten enligt webbtidningen Politico vid ett politiskt massmöte i Montana häromdagen.
Donald Trump har beskyllt motståndarpartiet Demokraterna för att ligga bakom migrantströmmen, vilket väcker många frågor. Presidenten tycks hävda att karavanerna har koppling till Demokraternas politik, trots att partiet varken kontrollerar Vita huset eller någon av kongressens kamrar – eller folkmassor i andra länder.

Hög beredskap

”Jag bevittnar ett av Demokratiska partiet lett (eftersom de vill ha öppna gränser och nuvarande svaga lagar) angrepp på vårt land genom Guatemala, Honduras och El Salvador, vars ledare gör lite för att stoppa detta stora flöde av människor, många av dem kriminella, på väg genom Mexiko in i USA”, twittrade Trump nyligen.

Presidenten säger att gränsstyrkor och militär är försatta i hög beredskap, med anledning av situationen vid USA:s södra gräns samt att bistånd till berörda centralamerikanska länder ska strypas.

Frågan är hur hans ord tas emot av väljare två veckor före valet till kongressens båda kamrar. Trump, som inledde sin presidentvalskampanj genom att hävda att mexikaner är våldtäktsmän, hade 2016 stora framgångar i vissa väljargrupper när han lovade skärpt gränssäkerhet och påstod att papperslösa migranter för med sig kriminalitet.

– Han berörde oss när han talade om gränssäkerhet och olaglig invandring, om säkerhet helt enkelt. Det är viktigt för människor här, säger exempelvis Sallie Bryant, ordförande i det lokala Republikanska partiet i Jefferson County i Alabama.

I presidentens parti anser hela 75 procent att olaglig invandring är ett allvarligt problem för USA, att jämföra med 19 procent bland Demokraterna, enligt en färsk mätning från Pew Research Institute. Trumps popularitet har gått upp flera procentenheter de senaste veckorna och ligger nu på 44,2 procent, enligt ett genomsnitt av tio aktuella mätningar.

"Bygg muren"

Flera andra republikanska kandidater och den tidigare talmannen och ”spin doctorn” Newt Gingrich har anammat presidentens retorik. Och själv har Trump pratat invandring på i princip alla jättemöten han hållit de senaste veckorna på temat ”Gör Amerika stort igen”. Massmötena syftar ofta till att stödja en partikamrat i någon delstat inför de stundande valen. På dem är det är inte ovanligt att åhörarna skanderar ”bygg muren, bygg muren” – med syfte på Trumps omtvistade vallöfte om en gränsmur mot Mexiko.

Muren är förvisso inte byggd ännu, men under sin tid i Vita huset har Trump bland annat infört ett omtvistat inreseförbud från vissa länder samt infört nolltolerans mot olaglig invandring. Det sistnämnda innebar till en början att föräldrar som illegalt försökte ta sig över USA:s södra gräns skiljdes från sina barn – eftersom de vuxna skulle åtalas, något som väckte starka känslor och fick stor uppmärksamhet i medier.