Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Artisten Jacob Johansson kallar sig Det stora monstret.

Teater: Det halvkassa moderskapet

Besökarna är välkomna att utforska bilder, upplevelser, känslor och förväntningar av moderskap med konst- och teatergruppen Abstrakt scenkonst. Genom att utmana olika sceniska uttryck har gruppen skapat ett verk där man utan pekpinnar undersöker moderskapets tabun och normer.
Tid: 18.00–19.00, 20/10, 19.00, 22-14/10
Plats: Masthuggsteatern
Kostnad: Gratis.

Lördag 20 oktober

Danspremiär: DNA – Dansa nära anhörig

DNA – Dansa nära anhörig är en dokufiktion och en dansföreställning med fyra duetter mellan fyra skådespelare och deras riktiga mödrar. Det är en föreställning om avstånd, närhet, mat, gränslös kärlek, sorg, förlust och omstart. Urkraft och en massa mod. Spelas till och med 14 december.
Tid: 18.00–20.00, 20 oktober
Plats: Backa teater
Kostnad: 80–240 kronor.

Musik: Det stora monstret + Dolce

2014 gav Det stora monstret, alias Jacob Johansson, ut sitt självbetitlade debutalbum – en skiva som Gaffa kallade ”årets svenska debut” och som hyllades unisont av kritikerkåren. Albumet blev nominerat till både Gaffapriset och Manifestgalan. Han Pustervik ihop med förbandet är Dolce.
Tid: 21.00, 20 oktober
Plats: Pustervik
Kostnad: 140 kronor.

Söndag 21 oktober

Film: The Big Lebowski

Det är 20-årsjubileum för Coen-brödernas The Big Lebowski. Filmen har haft bejublad nyrelease på bio i USA och nu tar Bio Roy filmen till Göteborg och laddar upp med en folkölsbar inför kvällen. Sedan premiären 1998 har klassikern samlat en legion av hängivna fans över hela världen.
Tid: 18.00–20.00, 21 oktober
Plats: Bio Roy
Kostnad: 130 kronor.

Joel och Ethan Coen är bröderna som regisserat kultfilmen The Big Lebowski
Joel och Ethan Coen är bröderna som regisserat kultfilmen The Big Lebowski. Bio Roy visar denna klassiker på söndag, 21 oktober.

Musik: Employed to serve/God mother/We dream alone

Ungdomshuset Fängelset i Härlanda bjuder in till en konsertkväll med tre band i moshens och kaosets tecken. På scen ses brittiska Employed to serve, lokala hjältarna i We dream alone och God mother. Konserten är alkohol- och drogfri och kvällen presenteras av Feedback Booking.
Tid: 19.00–22.00, 21 oktober
Plats: Fängelset
Kostnad: 100 kronor.

Måndag 22 oktober till lördag 27 oktober

Design: Gothenburg Design Festival

Gothenburg Design Festival är en öppen läroplats som vänder ut och in på universitetet. Genom utställningar, workshops, föreläsningar, lek och allvar testas hur design kan medverka till att skapa en bättre framtid för alla. Alla programpunkter är gratis och öppna för alla.
Tid: 10.00, 22 oktober till 18.00, 27 oktober
Plats: Högskolan för design
Kostnad: Gratis.

Måndag 22 oktober

Den nya staden: Göteborgs stadslinbana

Är du nyfiken på hur centrala Göteborg kommer att utvecklas? I en serie programpunkter på Stadsbiblioteket 300m2 i Brunnsparken berättar ¬projektledare och arkitekter från stadsbyggnads-kontoret om några spännande och aktuella stadsutvecklingsprojekt. Med Inger Bergström.
Tid: 12.30–13.00, 22 oktober
Plats: Stadsbiblioteket 300m2
Kostnad: Gratis.

På måndag, 22 oktober, välkomnar Stadsbiblioteket 300m2 till ett samtal om Göteborgs utveckling med fokus på den framtida linbanan
På måndag, 22 oktober, välkomnar Stadsbiblioteket 300m2 till ett samtal om Göteborgs utveckling med fokus på den framtida linbanan.

Klassikerprat: En studie i rött

Sir Arthur Conan Doyles roman En studie i rött introducerar en av våra mest klassiska litterära gestalter – den skarpsinnige Sherlock Holmes. Presentatör och samtalsledare: Mattias Boström, författare och Sherlock Holmes-expert, aktuell med nyutgåvan av Från Holmes till Sherlock.
Tid: 18.00, 22 oktober
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Sir Arthur Conan Doyle skrev berättelserna om Sherlock Holmes
Sir Arthur Conan Doyle skrev berättelserna om Sherlock Holmes. Boken En studie i rött diskuteras på Stadsbiblioteket på måndag, 22 oktober.

Tisdag 23 oktober

Föredrag: Ras-/etnisk profilering i Sverige

Startskottet till en offentlig diskussion om ras-/etnisk profilering i Sverige är 2013. Leandro Schclarek Mulinari är doktorand i kriminologi på Stockholms universitet. Han släppte 2017 tillsammans med Civil rights defenders Slumpvis utvald, den första heltäckande rapporten på ämnet.
Tid: 15.00–16.00, 23 oktober
Plats: Stadsmuseet
Kostnad: 60 kronor eller årskort.

Kriminologen Leandro Schclarek Mulinari gästar Stadsmuseet tisdagen den 23 oktober för att samtala kring ämnet etnisk profilering
Kriminologen Leandro Schclarek Mulinari gästar Stadsmuseet tisdagen den 23 oktober för att samtala kring ämnet etnisk profilering.

Onsdag 24 oktober

Samtal: Makten över maten

Hur skapar vi en rättvisare livsmedelsproduktion så att rätten till mat blir självklar för alla? Mänskliga rättigheter är en fråga som engagerar många och de flesta håller med om att rätten till mat är väldigt viktig. Världskulturmuseet bjuder in till ett samtal med representanter från olika organisationer.
Tid: 18.00–19.30, 24 oktober
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: Gratis.

Samtal: Mina Dennert om #jagärhär

Röda sten bjuder in till samtal med Mina Dennert, journalist och grundare av nätverket #jagärhär, som har inspirerat hundratusentals människor att ta upp kampen för ett demokratiskt och inkluderande samhälle och motverka falska nyheter och kränkande kommentarer på nätet.
Tid: 18.00–19.30, 24 oktober
Plats: Röda sten
Kostnad: Gratis.

Journalisten Mina Dennert är grundaren av det uppmärksammade nätverket #jagärhär
Journalisten Mina Dennert är grundaren av det uppmärksammade nätverket #jagärhär. Hon gästar Röda sten onsdagen den 24 oktober.

Ljusvaka: Förbjud kärnvapen nu

Nätverket Ljusvakan ”Förbjud kärnvapen nu!” är ett partipolitiskt och religiöst obundet nätverk som sprider kunskap om kärnvapen och arrangerar ljusvakor. Nätverket bjuder nu in till en ljusmanifestation på FN-dagen för att kräva att Sverige ansluter sig till FN:s konvention.
Tid: 18.00–19.00, 24 oktober
Plats: Gustav Adolfs torg
Kostnad: Gratis.

Föredrag: Klimatrelaterat bistånd

Klimatrelaterat bistånd spelar en avgörande roll för att nå de globala klimatmålen. Vad spelar Sverige för roll i klimatbiståndslandskapet? Hur ser fördelningen mellan svenskt anpassningsbistånd och utsläppsreducerande bistånd ut? Markus Larsson, programchef klimat och miljö, Fores modererar.
Tid: 18.00–19.00, 24 oktober
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.

Torsdag 25 oktober

Föredrag: Författarsamtal om Västsahara

Emmaus Björkå arrangerar ett samtal med prisbelönta journalistparet Johan Persson och Anna Roxvall som berättar om arbetet med sin nylanserade bok ”Att svika ett folk – Västsahara inifrån”. På scenen för att leda intervjun finns Marit Kapla.
Tid: 18.00–20.00, 25 oktober
Plats: Göteborgs litteraturhus
Kostnad: Gratis.

Film: Rekonstruktion Utøya

Rakel, Mohammed, Jenny och Torje överlevde en av vår tids mest omfattande och brutala terrorattacker. Nu samlas de i en tom filmstudio i Nordnorge. Där ska de under två veckor, tillsammans med 12 andra ungdomar, återvända till 2011.
Tid: 18.00–20.00, 25 oktober
Plats: Hagabion
Kostnad: 90 kronor.

Föredrag: Om icke-våld och genus – en fältstudie i Palestina

Blå stället bjuder in till miniföreläsningen Om icke-våld och genus – en fältstudie i Palestina, som utgår från FN:s globala mål, jämställdhet och fredliga och inkluderande samhällen med Palestina som fältstudie. Föreläsningen hålls av Sofia Hvittfeldt .
Tid: 18.00–19.30, 25 oktober
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

Litteratur: Poesisamtal med Hanna Nordenhök

Avhandlingsessän Det svarta blocket i världen. Läsningar, samtal, transkript av Hanna Nordenhök är ett måste för varje läsare som söker en djupare inblick i samtidspoesins kritiska blickar och utgångspunkter. Samtalet leds av Victoria Greve, idé- och kritikredaktör på Göteborgsposten.
Tid: 18.00–19.00, 25 oktober
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Poeten Hanna Nordenhök samtalar kring sin avhandlingsessä om samtidspoesi på Stadsbiblioteket
Poeten Hanna Nordenhök samtalar kring sin avhandlingsessä om samtidspoesi på Stadsbiblioteket.

Föredrag: Den enda sanna skrönan om Nationalteatern

Om Nationalteaterns musik har det skrivits spaltkilometrar, men om föreställningarna som var ursprunget till all musik finns nästan inget skrivet. Men nu har det hänt. Detta är modern teaterhistoria sedd genom Peter Wahlqvists ögon, en av grundarna till Nationalteatern.
Tid: 19.00–20.00, 25 oktober
Plats: Aftonstjärnan
Kostnad: 100 kronor.

Fredag 26 oktober

Musik: Kebnekajse och Magna Mater

Kebnekajse har varit och är fortsatt ett av de mest stilbildande banden i Sverige och utomlands. När deras tunga version av Horgalåten drog fram på oräkneliga musikfester gick ringdansen runt så att hippiehåren fladdrade och knätofsarna rök. På scen även Magna Mater. DJ: Jossan från Orkan.
Tid: 20.00, 26 oktober
Plats: Musikens hus
Kostnad: 200 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV