Krönika

Den ljuvaste musik kan förvandlas till tortyr

När fredssamtalen togs upp igen på Koreanska halvön i början av sommaren tystnade en playlist som spelats kontinuerligt i över två år. Den sydkoreanska militären hade varit dj och dess ofrivilliga lyssnare: Nordkorea. Strategin som fått öknamnet ”Pop-aganda” var bara den senaste i en lång historia av hur musik använts för att avväpna, tortera och manipulera människor.

Framför journalister och kameror börjar sydkoreanska soldater montera ned landets högtalarsystem som stått och basunerat ut en salig blandning av anti-kommunistisk propaganda och Seouls populäraste pojkband mot Nordkorea. Sändningarna hade startat nästan direkt efter Koreakriget men drog igång rejält igen i januari 2016. Nordkorea hade precis sprängt en vätebomb och Sydkorea besvarade med att spela Gangnam style på hög volym. Sydkoreanska militären kallade det för ”ett effektivt verktyg i psykologisk krigföring”.

Sydkorea är inte det enda landet som använt musik i militära syften. USA dränkte Vatikanens diplomatiska kontor med radio för att jaga ut Panamas diktator Manuel Noriega som tagit sin tillflykt dit efter att amerikanarna invaderat landet. Radiostationen tog emot önskemål från de amerikanska trupperna och några av låtarna som Noriega fick njuta av var Never gonna give you up med Rick Astley och Give it up med K C and the Sunshine band. Något som är lite lättare att skratta åt än USA:s uppmärksammade användning av musik som tortyrmetod. Att musik används eller tolkas som tortyr är inte amerikanerna ensamma om.

Bo Sjöberg, professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, jämförde i ett protestbrev till konsumentministern glassbilens lockmelodi med moderna tortyrmetoder. ”Upprepning kan bryta ned en person helt och hållet. Hemglass bygger hela sin försäljning på den här melodin”, menade Sjöberg. Kanske var det just denna betingning som satte käppar i hjulet för ett gäng vandaler i Nordirland. När en grupp alkoholpåverkade ungdomar attackerade en polisvan i Belfast försvarade sig polisen nämligen med att spela just glassbilsmusik. Ungdomarna upphörde med attacken.

Att använda musik för att kontrollera människor är vanligare än man kan tro. Muzak, som i dag både är ett varumärke och ett allmänt namn för hissmusik, har som mål att använda sig av musikens subliminala egenskaper för att skapa specifika känslor och begär med allt från lugnande musik i hissar till ett ljudlandskap i köpcentrum som får dig på humör att konsumera mer. Eller som Mood media, som i dag äger varumärket Muzak, skriver på sin hemsida: ”We put people in the mood to buy”.

Vanligtvis pratar vi om hur musik berör oss – gör oss glada, arga, får oss att gråta eller fuldansa – men vi tänker sällan på vad för musik som spelas omkring oss i vår vardag av andra än oss själva (eller på ett dansgolv) och hur den fysiskt påverkar oss. Musik har en oerhörd makt som är lätt att underskatta. Vad är det för ljudlandskap du vandrar omkring i? Vad får musiken dig att känna i klädaffärer? Telefonköer. Barer. Av glassbilar, eller sydkoreaner?

Eldsjälar som Greta Thunberg som ger hopp om en grönare framtid.

FN:s klimatrapport som dödar det hoppet igen.

Radar · Utrikes

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

USA:s dåvarande president Donald Trump håller det tal där han sade till sina anhängare att 'om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre', den 6 januari 2021.

Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Donald Trump och hans advokater har hävdat att hans tal vid ett politiskt massmöte – där han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen och ”fajtas utav helvete” – föll inom ramen för den dåvarande presidentens immunitet.

Det avslår nu den federala domstolen, som anser att Trump talade som en presidentkandidat inför nästa val, och inte som en president som utför sina plikter.

De tre domarna konstaterar samtidigt att deras dom inte innebär sista ordet i saken och att Trump kan överklaga beslutet hela vägen till Högsta domstolen.

Beslutet har i första hand bäring för tre separata civilrättsliga fall, där demokratiska kongressledamöter respektive poliser som arbetade i Kapitolium den ödesdigra dagen vill stämma Trump som ansvarig för stormningen för att få ersättning för sveda och värk.

Fredagens beslut får även påverkan för åtalet där Trump ska ställas inför rätta för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet som letts av den särskilde åklagaren Jack Smith anses vara det tyngsta av de nu pågående rättsprocesserna mot honom.

Fakta: Rättsprocesser mot Donald Trump

TT
Fyra större brottsåtal har väckts mot expresident Donald Trump. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister, bland dem de som rör stormningen av Kapitolium samt det pågående civilmålet i New York där han och hans familjeföretag hotas av 250 miljoner dollar i böter för bedrägeri.

Washington DC
Donald Trump åtalades i början av augusti för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith som föreslagit att rättegången ska starta den 2 januari.

Mar-a-Lago, Florida
Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen är federal och har letts av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det presidentval som Trump vill ställa upp i.

Bokföringsbrott i New York
Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången i det delstatliga målet är planerad till mars 2024.

Delstaten Georgia
Åtalet som omfattar många personer, bland dem Donald Trump, rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom ”hitta de 11 780 röster” som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

Fakta: Stormningen av USA:s kongress

TT
Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat ”Rädda USA”. Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren.

Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen.

”Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre”, sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig in i en av kamrarna och delar av byggnaden vandaliserades.

Minst fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.
Radar · Utrikes

Kraftigt skalv vid Filippinerna

Ett skalv med magnituden 7,6 har inträffat utanför ön Mindanao i södra Filippinerna, rapporterar Reuters på sin sajt.

Skalvet inträffade på ett djup av 63 kilometer.

En tsunamivarning har utfärdats, meddelar USA:s övervakningssajt tsunami.gov.