Radar · Nyheter

Tuff träta om torsk i Östersjön

En ny lång drabbning om fiskekvoterna i Östersjön väntar när EU-ländernas fiskeministrar samlas i Luxemburg. Sverige vill få ned kvoterna ännu mer.

I fjol satt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och hans kollegor samlade i en hel natt innan en uppgörelse fanns på bordet.

Nu är det dags att drabba samman igen.

– Sverige har ju haft en restriktiv linje under många år – jag vill påstå att vi är det mest restriktiva av alla 28 EU-staterna – och vi kommer givetvis att fortsätta att driva den linjen, säger Bucht på väg in till mötet.

Hans oro gäller inte minst torsken i östra Östersjön, där EU-kommissionen föreslagit en 15-procentig minskning jämfört med i år.

– Det är ju östra beståndet som är i ett bedrövligt skick. Det är ju väldigt små torskar som finns där och det är därför som vi drivit en restriktiv linje i flera år och också fått ner kvoterna de senaste fyra åren med totalt 57 procent, säger Bucht.

Men även laxens läge oroar, bland annat på grund av svampangrepp som en följd av den varma sommaren.

– Det finns varningssignaler. Jag bor själv i den största laxförande älven – Torneälven – och ser det när jag går ner till stranden, där det flyter döda laxar ner, som drabbats av sjukdom, säger Bucht i Luxemburg.