Radar · Nyheter

Snart rökförbud för Poseidons nya hyresgäster

Berit Roald/Scanpix Norge /TT | Från och med 1 december kommer alla nya hyreskontrakt hos Poseidon att ha en klausul om rökförbud.

Snart blir det förbjudet för alla nya hyresgäster hos Poseidon att röka i sina hem, trots att det går emot tidigare domar i Hyresnämnden. Bostadsbolaget ser det som ett sätt att påverka opinionen.

Från och med 1 december kommer alla lägenheter hos Poseidon, Göteborgs största kommunala bostadsbolag, att hyras ut som rökfria. Det innebär att den som skriver på ett nytt kontrakt för en lägenhet förbinder sig att inte röka inomhus.

Anledningarna till förändringen är flera, enligt Poseidon: En sundare boendemiljö för hyresgäster, bättre arbetsmiljö för hemtjänst och bolagets egen personal, lägre kostnader för sanering och mindre risk för lägenhetsbränder.

Men de nya reglerna går emot Hyresnämnden, som tidigare slagit fast att rökning i det egna hemmet i regel ska vara tillåtet – oavsett om det finns ett förbud i kontraktet.

Även Hyresgästföreningen betonar vikten av att som hyresgäst få bestämma i sitt eget hem. Man pekar också på att det kan bli komplicerat när vissa boende i en fastighet kommer att omfattas av förbudet och andra inte, beroende på när man skrivit på sitt kontrakt.

– Några kommer få röka, några kommer inte få det. Det kommer bli väldigt märkligt, säger Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen i Göteborg, till Ekot.

Hoppas på lagstadgat förbud

Från Poseidons sida vill man bidra till att rökningsreglerna ändras, och man ser de rökningsfria lägenheterna som ett sätt att flytta positionerna i frågan.

– Jag hoppas att fastighetsägare på sikt kommer att få lagligt stöd att införa ett generellt rökförbud i fastigheter, säger Göran Leander, ansvarig för affärsutveckling och kommunikation på Poseidon, till Ekot.

Som hyresgäst får man röka på balkongen eller på uteplatsen, men bara under förutsättning att inga grannar störs. Detta villkor ska förtydligas i de nya kontrakten.

– I Hyreslagen står tydligt att man som hyresgäst har ansvar att se till att omgivningen inte utsätts för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller försämra deras bostadsmiljö. Det tolkar vi som att det inte är okej att röka om grannen känner sig störd av tobaksröken, säger Göran Leander på bolagets hemsida.

Helt rökfria trappuppgångar

Rökförbudet gäller alltså nytecknade kontrakt, men även hyresgäster som bor hos Poseidon sedan tidigare kan få rökfria hem. Om alla boende i en trappuppgång är överens kan deras uppgång bli rökfri, vilket då innefattar både lägenheter, balkonger, uteplatser och entré.

Bostadsbolaget informerade hyresgästerna om möjligheten genom en kampanj i somras, där 5 600 av totalt 27 000 svarade att de ville ha rökfritt. I 39 trappuppgångar svarade samtliga boende ja, och där kommer hyresgästerna nu att få skriva under ett kontraktstillägg om rökfrihet i lägenheten. Denna möjlighet kommer även fortsatt att erbjudas hyresgästerna.