Radar · Nyheter

Rättegång om förtal mot David Karlsson skjuts upp

Henrik Montgomery/TT | Rättegången mot idéhistorikern David Karlsson, som stämts för förtal av en Nya tider-skribent, har skjutits upp till januari.

Idéhistorikern David Karlsson står åtalad för förtal av en före detta präst tillika skribent i högerextrema tidskriften Nya tider. Rättegången skulle ha hållits igår onsdag, men sköts upp i sista stund.

Igår onsdag skulle idéhistorikern David Karlsson ha stått inför rätta i Göteborgs tingsrätt, åtalad för förtal. Den målsägande är prästen Axel W Karlsson, som David Karlsson intervjuade i antologin Ska man tala med nazister? som gavs ut i fjol.

Men rättegången ställdes in med bara ett dygns varsel. David Karlsson har lämnat kompletterande bevisning och Axel W Karlsson har nu begärt ytterligare betänketid. Han vill också kalla två nya vittnen. Detta gör att rättegången kommer att kräva en dag istället för två, och det hela är nu framskjutet till den 21 och 22 januari nästa år.

Axel W Karlsson har tidigare varit präst i Svenska kyrkan och kyrkopolitiker för Sverigedemokraterna. Han uteslöts ur partiet 2014 med hänvisning till att han medverkat som skribent i högerextrema tidskrifter, bland andra Nya tider. Han stämmer David Karlsson främst för att denne i antologin skriver att prästen avskedats från sin tjänst i Svenska kyrkan.

– Ett avskedande är en synnerligen långtgående åtgärd som arbetsgivaren enligt lag endast får tillgripa om en anställd grovt har åsidosatt sina åligganden eller begått brott. Att grundlöst påstå att någon har blivit avskedad är illvilligt förtal, säger han till Nya tider.

Han har därför krävt ett skadestånd på 25 000 kronor.David Karlsson själv säger i ett pressmeddelande att han ser rättegången som ett led i en politisk kampanj från högerextrema krafter.

– Dagens besked bekräftar detta. I sista minuten gör man detta utspel. Det är svårt att se det som något annat än obstruktion (att försöka hindra eller förhala något, reds. anm.) Man använder rättsapparaten i egna politiska syften.