Radar · Nyheter

Hyresprotester i Högsbo gav effekt

Hyrorna på Spannlandsgatan i Högsbo skulle höjas med 38 procent på grund av renovering. Men hyresgästerna gick samman och protesterade, och nu backar Familjebostäder, rapporterar Hem och hyra.

På grund av renoveringar ska kommunala Familjebostäder höja hyran för 96 lägenheter i Högsbo. Renoveringarna var väntade av hyresgästerna, men det var däremot inte höjningen, som skulle bli på i snitt 38 procent.

– Jag trodde att det skulle bli hyfsat billigt för mig, för jag skulle ju knappt göra någonting extra i min lägenhet. Ändå blir det 38 procent, säger hyresgästen Lotta Klemensson till tidningen Hem och hyra, som har följt utvecklingen.

Grannarna gick ihop och protesterade, och det gav effekt. Nu meddelar Familjebostäder att man sänker den planerade höjningen från 38 till 29 procent, det vill säga med nästan en fjärdedel. Det motsvarar ungefär 300 kronor, beroende på lägenhetsstorlek.

Familjebostäders styrelseordförande Helén Olsson (MP) säger till Hem och hyra att sänkningen är ”ganska generös och väl avvägd”. Att gå ned på lägre nivåer än så hade inneburit att lägenheterna skulle få felaktigt bruksvärde och att bolaget inte levde upp till vinstkravet.

80 procent av de nuvarande hushållen i kvarteret skrev under uppropet till Familjebostäder. Den nya hyran ska fasas in under sju års tid. Under tiden som renoveringarna pågår kommer de boende att flytta till ett evakueringsboende. En tredjedel har redan valt att flytta därifrån.