Radar

Karin Pleijel blir Miljöpartiets nya gruppledare i Göteborg

Catharina Fyrberg | Karin Pleijel, Miljöpartiets nya gruppledare i Göteborg, brinner för ömsesidig integration och ökat demokratiskt inflytande.

I dagarna kom beskedet att Karin Pleijel tar över som gruppledare och kommunalrådskandidat efter Ulf Kamne. ”Jag ser fram emot min nya roll och är full av energi inför framtiden” säger Karin Pleijel.

Efter åtta år av ledande poster inom Miljöpartiet väljer Ulf Kamne att lämna sitt uppdrag som gruppledare i Göteborg.

Han sitter kvar i kommunstyrelsen året ut, men kommer inte att ställa upp för omval till kommunalrådsposten. I ett pressmeddelande berättar Ulf Kamne att han slutar av privata skäl som grundar sig i en vilja att få mer tid för sin familj. Nu tar Karin Pleijel över förhandlingarna om hur Göteborg ska styras.

Karin Pleijel har varit skolkommunalråd under den senaste mandatperioden och aktiv inom Miljöpartiet sedan 1988.

Hon har även en bakgrund som gymnasielärare och civilingenjör inom miljövetenskap. Karin Pleijel nämner klimatomställningen och social hållbarhet som de stora och givna utmaningarna inför kommande mandatperiod.

– Vi behöver bli ännu bättre på att kombinera en klimatomställning med ett bra stadsliv. När staden växer är det viktigt att vi bygger hälsofrämjande miljöer, med grönområden i stadsmiljö.

–Hållbar konsumtion är en jätteviktig del, så att vi inte förstör för kommande generationers möjligheter att få ett bra liv. Vi måste klara den utmaningen.

Ömsesidig integration och ett ökat demokratiskt inflytande beskriver hon som hjärtefrågor.

– Jag har varit väldigt engagerad i social hållbarhet sedan jag flyttade till Bergsjön. Att bryta segregationen och skapa en ömsesidighet i integrationen så att vi inte får en stad som faller isär. Det ska vara en inkluderande stad för alla, och där är skolfrågan väldigt viktig. Det är i skolan man ser att det annorlunda inte är ett hot utan en schyst kompis, säger Karin Pleijel.