Radar

Första hyreskraven för 2019 har lämnats

Fredrik Sandberg/TT | Hyresvärdarna har lämnat sitt inledande bud inför hyresförhandlingarna 2019.

De kommunala och privata bostadsbolagen i Göteborg har lämnat sina första hyreskrav för 2019. Allmännyttan vill höja hyran med 3,4 procent, strax under fjolårets krav, då förhandlingarna slutade i ett avgörande hos Hyresmarknadskommittén.

Göteborgs kommunala och privata hyresvärdar har lämnat in sina första krav till inför hyresförhandlingarna för 2019. Precis som i fjol förhandlar de fyra allmännyttiga bostadsbolagen Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder tillsammans. De vill se en hyreshöjning med 3,4 procent från och med januari 2019 för sina 72 000 hushåll.

De privata värdarnas organisation GFR, som omfattar cirka 37 000 hushåll i Göteborg, vill höja hyran med 3,5 procent.

I fjol strandade förhandlingarna om de kommunala hyrorna i Göteborg. De fyra allmännyttiga bolagen yrkade på 3,5 procents höjning i sitt första yrkande, vilket Hyresgästföreningen ansåg vara alltför högt. Förhandlingarna nådde till slut vägs ände och ärendet hamnade hos Hyresmarknadskommittén, som beslutade om en hyreshöjning på 1,2 procent.

Kraven för 2019 är alltså nästan lika stora och Hyresgästföreningens anser även nu att det är ett orimligt krav.

– Förra året hamnade höjningarna på betydligt lägre nivåer och vi bedömer att de ekonomiska förutsättningarna för hyresvärdarna är likvärdiga med föregående år. Räntorna är fortsatt låga, bolagen har fullt uthyrt och vinsterna har fortsatt att öka. I förhållande till risk är hyresvärdarnas avkastning mycket god., säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen i västra Sverige, i ett pressmeddelande.