Radar

De grönblå vill fortsätta styra regionen

Partierna i den så kallade Grönblå samverkan förlorade sin majoritet i landstingsvalet. Men i veckan meddelade Alliansen och Miljöpartiet att de trots det vill fortsätta att styra i Västra Götalandsregionen.

Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet har den senaste mandatperioden styrt Västra Götalandsregionen tillsammans, i den så kallade Grönblå samverkan. Efter valet förlorade konstellationen sin majoritet och har nu 68 av 149 mandat i regionfullmäktige.

Men de fem partierna har enats om att fortsätta sitt samarbete trots tappet, meddelar man i ett pressmeddelande. Regionstyrelsens ordförande, moderaten Johnny Magnusson, kallar det för en ”väl beprövad och samkörd politisk konstellation”.

– Valresultatet visar att en kommande politisk ledning kommer, i samförstånd med andra partier, behöva sluta breda överenskommelser för att föra Västra Götalandsregionen framåt. Därför känns det mycket tillfredsställande att i det nuvarande parlamentariska läget kunna konstatera att partierna i Grönblå Samverkan är beredda att gemensamt ta sig an uppgiften att fortsätta leda regionen, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

I somras antog regionfullmäktige de fem partiernas gemensamma budget för 2019–2021. Det är den som ligger till grund även för det fortsatta samarbetet. Enligt budgeten vill de grönblå bland annat satsa på primärvården, investera i tågtrafik och fortsätta arbeta för att regionen ska bli fossiloberoende till år 2030.

Om den grönblå samverkan kommer att ro i land med det hela hänger på hur Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna väljer att agera i kommande budgetomröstning.

– Bestämmer de sig för att rösta på samma budget har den styrande minoriteten förlorat budgeten. Antingen får vi styra med någon annans budget, eller så bryts styret, sa Magnusson till Göteborgsposten tidigare i höst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV