Radar

M byter gruppledare

Efter Moderaternas stora tapp i Göteborg har Axel Josefson valts till ny gruppledare.

Efter det stora tappet i valet byter nu Moderaterna i Göteborg gruppledare. I måndags valdes Axel Josefson till Jonas Ransgårds efterträdare.

I måndags valde Moderaterna i Göteborg Axel Josefson till ny gruppledare. Han efterträder därmed partikollegan Jonas Ransgård, som redan för en vecka sedan meddelade att han avböjde omval.

– Jag bedömer att någon annan har större förutsättningar att fullgöra uppdraget som gruppledare framöver. Moderaternas plats i Göteborg måste vara viktigare än enskilda personers plats i Moderaterna, skrev Ransgård i ett pressmeddelande.

Gruppledarbytet kommer efter att Moderaternas misslyckande i kommunalvalet. Partiet tappade då åtta procentenheter och landade på 14,5 procent. Samtidigt fick de se sig omsprungna av Demokraterna, som blev Göteborgs näst största parti.

Alliansen i Göteborg vill nu försöka få till ett samarbete med Demokraterna för att förhindra att staden får rödgrönt styre i ytterligare fyra år.

Nyvalde Axel Josefson säger till Göteborgsposten att det kommer att bli en utmaning att förhandla med nykomlingarna som så tydligt profilerat sig som Västlänken-motståndare.

– Ja, det är den frågan som de flesta pratar om som den stora frågan. Jag vet ju inte hur stor den verkligen är för dem. Det är någonting som vi får pröva. Jag är beredd att lyssna på dem. Sedan får vi se, säger Axel Josefson.

Alliansen själva står bakom Västsvenska paketet och Josefson har svårt att se hur en kompromiss i frågan skulle se ut.

– Vi ser ju att de här infrastruktursatsningarna som vi nu genomför är oerhört viktiga för Göteborg och Göteborgsregionen, framförallt nu när vi växer som vi gör.

– Om man tittar på själva Västlänksbygget, så ser jag att det är svårt att komma fram med en kompromiss, säger han till GP.