Radar

Kommunen stoppar högerextrem bokmässa på Heden

En alternativ bokmässa på Heden planerades i helgen, med högerextrema Nya tider som huvudsponsor. Men nu sätter kommunen stopp för arrangemanget och hänvisar till att föreningslivet är viktigare.

I helgen skulle en alternativ bokmässa ha hållits i en paviljong på Heden i Göteborg, inte långt från den ordinarie bokmässan Bok och bibliotek.

Evenemangsytan hade bokats av förlaget Alternamedia och bland arrangörerna finns bland andra Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden.

En av huvudsponsorerna var den högerextrema tidningen Nya tider, som själva nekats att ställa ut på Bok och bibliotek i år.

Men det blir ingen alternativ mässa – i tisdags meddelade Göteborgs stad i ett pressmeddelande att man stoppar bokningen. Beslutet togs efter samråd med polisen, säger Carola Helltén som är tillförordnad enhetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen.

– Utifrån programinnehåll och medverkande på evenemanget har polisen gjort bedömningen att området som behöver säkras är större än det område som arrangören bokat.

För att en tillräckligt stor yta skulle kunna säkras hade man behövt ställa in träningar och matcher på Hedens idrottsplaner, något som Göteborgs stad inte är beredd att göra.

– Vi prioriterar föreningsliv framför privata aktörer och evenemang, säger Carola Helltén.

Bland de som skulle ha medverkat på den nu stoppade mässan fanns gatukonstnären Dan Park, som flera gånger dömts för hets mot folkgrupp.

Även den tidigare SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, samhällsdebattören Katerina Janouch och konstnären Lars Vilks skulle ha deltagit.