Energi · Vegokollen

En burgare som ska fresta den mest inbitne köttätare

Jenny Luks | Scandics tillgänglighet och ambition uppskattas givetvis, men det finns en hel del förbättringsönskemål att jobba vidare med.

Det finns flera strategier för att locka köttätare över till den gröna sidan. En av dem är att presentera fräscha, färgglada och läckra grönsaker. Och en annan variant är att langa fram mat som påminner om det de redan äter: kött alltså. Denna vecka ska Vegokollen testa världens kändaste veganburgare, Beyond burger.

Det finns en lång historia bakom Beyond burger. Det var företaget Beyond meat som efter flera års forskning lyckades producera en riktigt köttig veganburgare. Bill Gates är en av dem som investerat i företaget. Syftet är rätt och slätt att rädda miljön.

Burgaren är baserad på ärtprotein, rödbetor, potatisstärkelse och kokosolja. Rödbetornas syfte är helt enkelt att göra burgaren mer blodig.

Beyond meat menar allvar i sin ambition att frälsa köttätare. Frågan är om de lyckas tillfredsställa även veganer?

Vi är fyra vänner som bokat bord på restaurang Hak på Scandic Europa. Det förhåller sig nämligen så att Scandics hotellkedja introducerat Beyond burger på alla sina 80 restauranger i Sverige.

Detta ska bli oerhört intressant. Vi har hört talas om veganer som inte pallat att äta upp, eftersom de blivit för äcklade. Ja, vi vet. Vi är inte målgruppen.

Jenny Luks | Chimichurrimajonnäsen smakar bra och passar som dipp till pommes friten, men mängden lämnar en del övrigt att önska
Jenny Luks | Chimichurrimajonnäsen smakar bra och passar som dipp till pommes friten, men mängden lämnar en del övrigt att önska.

Hak är en riktigt trevlig restaurang, lokaliserad innanför foajébaren. Dova färger, diskret belysning och fluffiga stolar. Snyggt och mysigt och jag känner trivselfaktorn ända in i benmärgen. Det krävs inga märkvärdigheter i vår beställning: Langa fram fyra Beyond burger, tack. Vi sippar på varsin dryck och behöver inte vänta länge på maten.

Menyn beskriver rätten som en vegansk rätt med bröd, ost, chimichurrimajonnäs, sallad, tomat och syrad rödlök. Till denna serveras också pommes frites. Och det är också vad som står framför oss på bordet.

Pommes frites i en tidstypisk metallburk och majonnäsen som en dipp bredvid. Det första jag reagerar på är mängden majonnäs. Var den slut i köket eller varför i hela fridens namn är det en sån liten mängd?

Min pommes frites-tokiga vän berömmer pommesen, medan jag själv har en neutral inställning till pommes generellt. Min andra vän, som jobbar i kök, tycker att majonnäsen är oljig på ett mystiskt sätt och förklarar hur den egentligen borde tillagas. Jag är fortfarande mest bekymrad över mängden.

Vi hugger alla in på våra burgare. Wow, den är verkligen köttlik. Den liknar ingenting jag ätit de senaste 25 åren. Den håller ihop utan att vara kompakt. Den är saftig. Den är grå. Och den har en eftersmak som jag inte kan identifiera. Flera år av forskning kanske. Den smaken.

Tycker jag om det? Nej, faktiskt inte. Jag lyckas äta upp allt, men bär med mig en känsla av obehag. Främst är jag dock missnöjd med presentationen. Hak kan knappast lastas för smaken på Beyond burger, men jag saknar dressing.

Hela ekipaget är väldigt torrt.

Under burgaren ligger en blygsam mängd grönsaker, men inget kletigt som fäster bröden vid burgaren. Och lite stekyta på burgaren hade suttit fint.

Trist, mycket trist. Med en härlig dressing och kanske något så simpelt som en ketchup, hade rätten lyft till ett betydligt högre betyg.

Masala kitchen

• Beyond burger med pommes frites: 209 kronor.