Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Coco Sugar Lips är en av artisterna från gruppen Hot Brown Honey som intar Storan med sin prisbelönta show i morgon, lördag.

Angereds bokmässa

Angereds bokmässa är en ny arena för skrivande personer – etablerade och oetablerade – både i Angered och andra förorter i Göteborg. Syftet är att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden. Bokmässan kommer innehålla bokbord, författarframträdanden, läsningar, panelsamtal med mera.
Tid: 11.00–17.00, 22 september
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

Foff Göteborgs barnprylmarknad

Foff, Forum för feministiska föräldrar, bjuder in till höstens traditionsenliga barnprylmarknad på Kvinnofolkhögskolan. Det utlovas massor av fina saker till barn och baby, som kläder, leksaker, böcker, skor och stövlar, babytillbehör, cyklar, vagnar, sängar och mycket annat.
Tid: 11.00–14.00, 22 september
Plats: Kvinnofolkhögskolan
Kostnad: Gratis.

Hot Brown Honey

Australiensiska gruppen Hot brown honey intar i höst Sveriges scener med sin prisbelönta show. På ett hejdundrande sätt slåss de mot makten, krossar stereotyper, skapar eftertanke och peppar till förändring. Showen har inslag av bland annat burlesk, musik, dans, sång, poesi och komedi.
Tid: 19.00–20.15, 22 september
Plats: Stora teatern
Kostnad: 265 kronor.

Måndag 24 september till fredag 28 september

Act! Sustainable 2018

Act! Sustainable 2018 är en inspirationsvecka kring hållbarhetsfrågor för studenter i Göteborg. Deltagarna välkomnas att fördjupa sin kunskap inom hållbar utveckling genom en mängd olika föreläsningar, workshops och andra aktiviteter. Årets tema är Agera för hållbar utveckling.
Tid: Varierande, 24–28 september
Plats: Varierande
Kostnad: Gratis.

Måndag 24 september

After work: Vad händer i Göteborg?

Göteborg har inlett sitt största utvecklingssprång i modern historia. Staden ska göra plats för 150 000 nya invånare och bygga
80 000 nya bostäder och lika många arbetsplatser. Hur påverkas satsningarna av det politiska läget i Göteborg efter valet?
Tid: 17.30–19.00, 24 september
Plats: Pustervik
Kostnad: Gratis.

Tisdag 25 september

Då var jag som en fånge

Forskaren Curt Persson föreläser om statens övergrepp på tornedalingar och meänkielitalande. 2018 utkom rapporten som bygger på intervjuer och en fallstudie som belyser en del av Sveriges historia och behandling av minoritetsgrupper. Teckenspråkstolkas.
Tid: 15.00–16.00, 25 september
Plats: Stadsmuseet
Kostnad: Ingår i entréavgiften.

Handbok för livskämpar

Att tänka på självmord är vanligt, mycket vanligare än många tror. Men självmord går att förebygga och det finns hjälp att få. I september släpptes Handbok för livskämpar – till dig som inte vet om du orkar leva. Samtal med författarna Filippa Gagnér Jenneteg, Susanne Tell och Jan Beskow.
Tid: 18.00–20.00, 26 september
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Filippa Gagnér Jenneteg är en av författarna till boken Handbok för livskämpar som har release på Frilagret på tisdag, 25 september
Filippa Gagnér Jenneteg är en av författarna till boken Handbok för livskämpar som har release på Frilagret på tisdag, 25 september.

Förstå världen – möt radiokorrespondenterna

Sveriges Radios utrikeskorrespondenter tar hem världen till oss. Missa inte ett unikt tillfälle att möta, diskutera och fråga två speciellt inbjudna korrespondenter om olika världshändelser och deras erfarenheter Deltar gör Maria Persson Löfgren (Moskva) och Janne Andersson (Bryssel).
Tid: 18.00–19.45, 25 september
Plats: Stora teatern
Kostnad: Gratis.

Nya biblioteket i Gamlestaden

Missa inte smygpremiären för nya biblioteket i Gamlestaden. Världslitteraturhuset öppnar i vinter och under hösten har det bokats in tre intressanta tisdagskvällar i Medborgarhuset. Först ut är poeten och levnadskonstnären Bob Hansson som framträder tillsammans med Susanna Risberg trio.
Tid: 18.30–20.30, 25 september
Plats: Gamlestans bibliotek
Kostnad: Gratis.

Gamlestan smygöppnas Världslitteraturhuset som får besök av bland andra författaren Bob Hansson, tisdagen den 25 september
Gamlestan smygöppnas Världslitteraturhuset som får besök av bland andra författaren Bob Hansson, tisdagen den 25 september.

Onsdag 26 september

Luftföroreningar och bullar

Luftföroreningar och buller är miljöproblem som på sikt skapar stora problem för människor och djur. Johan Sylvén, GIS-strateg på miljöförvaltningen i Göteborg, pratar om hur förvaltningen jobbar med att tydliggöra och presentera miljöinformation på ett sätt som är lätt att förstå och komma åt.
Tid: 18.00–19.30, 26 september
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.

Film: Smärtan

Året är 1944 och i det naziockuperade Frankrike lever den unga författaren Marguerite. Tillsammans med sin man Robert är hon aktiv medlem i motståndsrörelsen och när han blir arresterad och bortförd av Gestapo inleds en lång och smärtsam väntan på hans återkomst. Regi: Emmanuel Finkiel.
Tid: 18.15-20.20, 26 september
Plats: Hagabion
Kostnad: 90 kronor.

Teaterpremiär: Queen Zenobia

Queen Zenobia är en guldtyngd audiovisuell popexplosion av och med Kristina Issa. Den dramatiska historien om Syriens befriare och hela Mellanösterns drottning presenteras i en scenisk upplevelse med nyskriven musik, poesi, och videokonst. Vem blev hon och vad förlorade hon för friheten?
Tid: 19.00–20.00, 26 september
Plats: Stora teatern
Kostnad: 200 kronor.