Radar

Oklart vem som styr i landstinget

Ännu inte klart vem som ska styra i Västra Götalandsregionen.

Det är osäkert om det blir maktskifte i Västra Götalandsregionen efter valet, då det blågröna styret i Västra bara samlade 45,3 procent av rösterna enligt det preliminära valresultatet.

Den senaste mandatperioden har allianspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet bildat majoritet tillsammans med Miljöpartiet.

Nu är det oklart om denna konstellation kan fortsätta styra. Sverigedemokraterna gick framåt även här men inte lika mycket som på riksplanet (12,8 procent mot 9,3 procent år 2014).

Trenderna följde i övrigt riksdagsvalet där Centerpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ökade medan Miljöpartiet backade. Socialdemokraterna backade med 3,2 procent sedan 2014 års val, Moderaterna med 3,1 procent.

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) har trots detta enligt ETC Göteborg föreslagit för gruppledarna för de blågröna partierna att de ska fortsätta samarbeta.

– Om Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill göra gemensam sak och stoppa oss så blir det bekymmersamt. Men att det skulle inträffa ser jag som mindre sannolikt, sa han till GP.

De rödgröna partierna samlar 41,1 procent av rösterna och kan troligen inte heller de bilda ett eget styre.

Ett blocköverskridande samarbete mellan några allianspartier och Socialdemokraterna ett möjligt scenario, något som Helén Eliasson (S) vice ordförande i regionfullmäktige, tycker vore det bästa alternativet.

– Vi har samarbetat med både liberaler och centerpartister tidigare. Det viktigaste nu, både regionalt, kommunalt och nationellt, är att hitta breda överenskommelser som kan leverera en bra politik. Nu får vi som största parti sätta oss ner och titta hur vi gör det bäst, säger hon till ETC Göteborg.

Det är oklart om Demokraterna kommer in i regionfullmäktige, eftersom de inte särredovisas i den preliminära rösträkningen utan klumpas ihop med ”övriga anmälda partier” som fått 4,5 procent.

Än så länge är dock inte det slutgiltiga valresultatet offentliggjort. Av tradition räknas rösterna till landstingsvalet sist.

Preliminärt resultat landstingsvalet

Andel röster/förändring/antal mandat

Moderaterna: 18,6% / -3,1 / 29
Centerpartiet: 7,6% / +1,4 / 12
Liberalerna: 6,9% / -0,2 / 11
Kristdemokraterna: 7,6 % / +1,8 / 12
Socialdemokraterna: 26,9% / -3,2 / 43
Vänsterpartiet: 9,6% / +1,3 / 15
Miljöpartiet: 4,6% / -3,7 / 7
Sverigedemokraterna: 12,8% / +3,5 / 20
Feministiskt Initiativ: 0,8% / +0,4
Övriga partier: 4,5% / +1,8

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV