Radar

Några nya göteborgare i riksdagen

Leila Ali Elmi (MP) från Hammarkullen lyckades bli invald trots att hon stod på plats 21 på partiets lista.

Det blev ett par nya ansikten från Göteborg som lyckades komma in i riksdagen i årets val. Största skrällen är Leila Ali Elmi (MP) som stod på plats 21 på partiets lista. Det blev klart i söndags när Valmyndigheten levererade det slutgiltiga resultatet.

– Leila har ett starkt driv i utbildningsfrågor och har fungerat som en brobryggare mellan Angeredsbor och politiken. Många saknar tillit till skolorna, men vet att de kan vända sig till henne. De har kunnat identifiera sig med henne, så hon har varit en viktig representant för alla som bor i Angered, säger Ulf Kamne, Miljöpartiets gruppledare i Göteborg i ett pressmeddelande.

Leila Ali Elmi, som är 30 år gammal, har under fyra år suttit i Angereds stadsdelsnämnd. Under en period har hon även suttit i utbildningsutskottet. I sin personvalskampanj har hon pratat mycket med människor på gator och torg, knackat dörr och lyckats övertyga över 1 400 människor att rösta på henne, vilket innebar att hon passerade de 5 procent av partiets röstande i Göteborg som krävdes för att hon skulle bli invald via personkryss.

Hon har pratat på svenska, engelska och somaliska med människor från vitt skilda bakgrunder.

– Hon har ett stort driv, lyssnar aktivt på människor och har haft fina samtal, hon har varit fantastisk i valrörelsen, säger Martin Nilsson som är lokal ordförande i Miljöpartiet Göteborg.

Flera medier har sökt Leila Ali Elmi utan resultat. I Göteborg har även Anna Johansson (S), Lars Hjälmered (M), Maj Karlsson (V) och Robert Hannah (L) kryssats in via personkryss. Hampus Hagman, (KD) kniper också en plats i plenisalen, då han hade en hög placering på riksdagslistan i Göteborgs valkrets.

– Det känns ju väldigt stort och roligt, det är det finaste uppdraget man kan få som svensk medborgare, säger Hampus Hagman till GP. Jag ska driva göteborgarnas frågor. Jag gick på val på att driva näringslivsfrågor med särskilt fokus på sjöfarten.