Radar

Lyckade kampanjer för ökat valdeltagande i förorterna

Johanna Stål | Valdeltagandet ökade i många förorter som en följd av flera kampanjer.

Innan valet rapporterade vi i Syre Göteborg om vänsterrörelsen Momentum som riktat in sig på att kampanja i de förorter som traditionellt har ett lågt valdeltagande. Nu visar statistik att valdeltagandet ökade på samtliga dessa platser.

”I förra valet röstade bara 5 av 10 i några av Göteborgs förorter. I rika stadsdelar röstade 9 av 10. Vi lät alltså rika områden bestämma mer,” stod det på Momentums flygblad när Syre Göteborg besökte dem när de kampanjade i Hammarkullen för någon månad sedan.

Momentum har inspirerats av den engelska rörelsen med samma namn. De är inte knutna till något visst parti men vill påverka politiken åt vänster.

– Vi vill få en förändring i valdebatten och flytta fokus från brott, straff och integration till frågor om välfärd, ojämlikhet, offentliga investeringar och så vidare, beskrev Håkan Bernhardsson, som är ordförande i föreningen.

Valdeltagandet i hela Göteborg ökade med 1,1 procent. På de platser som Momentum kampanjat på har det ökat mer än så. Hjällbo Norra ökade med 6,6 procent, Hjällbo Södra med 3,7 procent Bergsjön Södra med 5,7 procent, Bergsjön Östra med 1,7 procent och Frölunda torg fick 4,9 procent fler röstande enligt Valmyndigheten.

”Vi ska vara stolta över vårt arbete! Att tappet inte blev större för de rödgröna partierna, att V gick fram så mycket och alla andra positiva korn i valresultatet hänger ju på att valdeltagandet steg där det betyder som mest!” skriver Håkan Bernhardsson i en Facebook-kommentar.

Utöver Momentum har stadsdelarna och ABF gjort särskilda satsningar på att öka valdeltagandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV