Radar

100 miljoner kronor till solceller i Afrika

Göteborgsföretaget Trine har förmedlat solenergi till över 500 000 människor sedan starten.

Göteborgsföretaget Trine passerade nyligen 100 miljoner kronor i förmedlade medel för de solcellsprojekt i utvecklingsländer

Det innebär att Trine har fömedlat ny solel till över 500 000 människor, skriver företaget i ett pressmeddelande – det vill säga nästan lika många som bor i Göteborgs kommun.

Trines affärsidé är förmedla lån mellan privatpersoner och små solcellsprojekt i utvecklingsländer, främst på landsbygden i afrikanska länder. Det handlar oftast om platser som ligger långt från elnätet och därmed kan byta ut smutsiga energikällor.

Lena Apler, grundare av banken Collector, tycker att affärsidén är talande för vad vi kommer kunna se mer av framöver.

– När privatpersoner enkelt kan investera för att ekonomiskt svaga hushåll i till exempel Afrika ska få tillgång till elektricitet så kommer vi se att det blir allt vanligare. Framtidens investeringar kommer inte handla om att behöva välja mellan att göra gott och tjäna pengar, det är kombinationen av de båda som blir framgångsrik, säger hon.

En miljard människor i världen saknar tillgång till elektricitet och majoriteten av dessa är beroende av fossila bränslen. En konsekvens av detta är att de betalar oproportionerligt mycket för energi och många saknar tillgång till rent vatten och elektricitet.

Genom Trine kan privatpersoner investera som minst 250 kronor. Ett vanligt projekt kan ge omkring 6–10 procents årsränta och den som lånar ut sina pengar får dem tillbaka om två–tre år.

Enligt ett räkneexempel från Trine skulle över 300 miljoner människor kunna få tillgång till ren el om alla svenska sparare skulle lägga omkring 500 kronor i solenergi varje månad.

Trine har till och med fått svenska biståndsmyndigheten Sida att gå in som garant för lånen.

– Att vi går in som garanter kommer göra många svenska smålånsgivare tryggare, helt enkelt, Sida-märket är en trygghet. Men sedan tror jag också att det blir viktigare för många svenskar att bidra till fattigdomsminskning, säger Carin Jämtin, generaldirektör på Sida.