Radar

Gott betyg när vallokalernas tillgänglighet undersöktes

Myndigheten för delaktighet har undersökt tillgängligheten i drygt 180 svenska vallokaler.

I samband med valet undersökte Myndigheten för delaktighet tillgängligheten i slumpmässigt utvalda vallokaler i Sverige. Rehan Hussain som genomförde inventeringen i Göteborg är överlag nöjd, men efterlyser en mer kraftfull satsning på tillgängligheten inför kommande val.

Myndigheten för delaktighet har i år inventerat tillgängligheten i drygt 180 vallokaler i 20 svenska kommuner. Man har tittat på faktorer som påverkar möjligheten att rösta för personer med nedsatt hörsel, syn, rörelse- och kognitionsförmåga och personer med allergier och annan överkänslighet. Det kan till exempel handla om huruvida det finns tydlig skyltning och går enkelt ta sig fram med rullstol.

I Göteborg gjordes stickprovskontroller i åtta vallokaler. Tillgänglighetskonsulten Rehan Hussain, som genomförde inventeringen, är överlag nöjd med resultatet.

– I sju av de åtta lokalerna såg det väldigt bra ut. Det har varit bra skyltat och funnits utrymme för personer med nedsatt rörelseförmåga.

Den åttonde lokalen höll däremot inte riktigt måttet.

– Men det är förståeligt eftersom det var en äldre fastighet som hade problem från början. Även om lokalerna har gjorts tillgängliga inför valet är det ändå inte säkert att tillgängligheten upprätthålls under själva valdagen.

– På ett par platser såg jag till exempel att röstmottagarna hade ställt sina påsar under borden. Man tänker inte på att borden är anpassade för att någon med rullstol ska kunna komma intill på rätt sätt.

Trots att de flesta vallokaler som undersöktes i Göteborg fick gott betyg efterlyser Rehan Hussain ett större helhetsgrepp på frågan från Valmyndighetens sida.

– Man borde redan nu planera inför nästa val och se till att man väljer ut platser där tillgängligheten är bra från början – inte klassrum där man redan vet att det är svårt att få till hiss eller ramp. Det krävs ett arbete från Valmyndigheten där man väljer lokaler med omsorg.

Han menar också att tillgänglighetsarbetet behöver pågå kontinuerligt mellan valen.

– Man kan inte vänta till tre, fyra månader innan valet med att ta tag i tillgänglighetsfrågan. Den är alldeles för viktig för det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV