Radar · Nyheter

Skolstrejk för klimatet på Sannaskolan

Inspirerade av Greta Thunberg som skolstrejkat på Mynttorget i Stockholm fram till valet för att vuxna ska ta klimathotet på allvar, så strejkade ett 40-tal elever på Sannaskolan under fredagen med samma syfte.

Ester Källqvist Lindblad, Sofia Theliander, Kevin Iyombe Ntomba Ekunde, Filippa Rosenhöjd, Louise Mulder Somhorst och Othilia Pantesi var initiativtagare till en klimatstrejk på Sannaskolan under fredagen.

Klimatstrejken pågick under en timme på fredagsförmiddagen och ett 40-50 tal elever plus 8 utomstående vuxna deltog.

– Eftersom vi inte får rösta är detta vårt sätt för att göra oss hörda, säger eleverna i en video från Jordens Vänner.  De har pratat mycket om klimatförändringarna i skolan, men tycker inte politiker gör tillräckligt.

– Vi tycker att politiker tar upp miljö- och klimatfrågor för lite. Det är vår framtid det handlar om, säger de.

Enligt en av de (anonyma) utomstående vuxna på plats kom lärarna ut och sade att eleverna får registrerad frånvaro för tiden.

– Så alla elever som deltog i strejken strejkade på riktigt, dvs det var inget tillståndsgivet från skolan så det var ju olydnad/risktagande på riktigt, fortsätter hon.

Klimatstrejken var inspirerad av Greta Thunberg som strejkat på Mynttorget, nära Sveriges Riksdag i Stockholm, varje dag i över två veckor, fram till valet. Hennes strejk handlar om att de vuxna inte tar tillräckligt allvarligt på klimatfrågan och hennes intention är att fortsätta strejka varje fredag fram till dess att Sverige tar Parisavtalet på allvar. I ett tal den 8 september uppmanar Greta andra över hela världen att göra likadant.