Radar · Nyheter

Legenden Richard Attenborough mottog hederspris i Göteborg

Björn Larsson Rosvall / TT |Sir David Attenborough (tv) planterar en magnolia från Kina på Botaniska i Göteborg.

Han är en levande legend på en levande planet, Sir David Attenborough.
På besök i Sverige vänder han sig till den vanliga mannen och kvinnan på gatan med ett råd om hur vi ska rädda vår jord.
– Rösta på politiker som vågar vara modiga när det gäller klimatet, säger han till TT.

Den brittiske naturfilmaren med den viskande berättarrösten är en tv-legend, känd för flera monumentala tv-serier som ”Den levande planeten” och ”Däggdjurens liv”. Sedan mitten på 1950-talet har han oförtrutet beskrivit och upplyst världen om vad som händer med livet på jorden. 92 år gammal fortsätter han med samma kraft.
På torsdagen besökte han Göteborg för att motta ett hederspris och tala vid The Perfect World Foundations klimatkonferens. Och mitt i allt det dystra vill han se framåt.

– Jag tror att det finns hopp för vår planet. Människan kommer inte att utrotas inom en snar framtid, men den slags värld som mina barnbarn och barnbarnsbarn kommer att växa upp i kommer nog inte att se ut som vår, säger han.

Burit oro länge

Oron för utvecklingen på jorden har han burit på länge. Det finns så många stora problem som måste adresseras: befolkningsökningen, det förändrade klimatet, den stigande temperaturen i haven och skövlingen av skogarna.

– Redan på 50-talet förstod jag, och många andra med mig, att flera arter var utrotningshotade. Och kanske var det när jag såg skövlingen av skogen jag blev medveten som de hot vi står inför.

Medan han uppmuntrar alla att leva miljövänligt så anser han att nyckeln finns hos makthavare och politiker.
– Hur kan vi hjälpa världens nationer och myndigheter att ta steg i rätt riktning? Det enda sättet att färdas framåt är att vi måste övertyga våra politiska ledare, säger han.

Han påpekar att det inte finns några beslut som löser frågan på några få år. Makthavarna måste våga fatta tuffa beslut som kanske inte får effekt förrän om 25 eller 50 år. Han refererar till EU:s ordförande Jean-Claude Juncker, som med hänvisning till klimatet sagt: ”Vi vet alla vad som borde göras, men vad vi inte vet är hur vi ska bli omvalda när vi väl har gjort det”.

Den ökade rasismen

Under sin uppväxt tog hans familj hand om två judiska flickor vars föräldrar dödats i koncentrationslägren under andra världskriget. Sir David ser den ökande rasismen som ett uttryck för miljöförstöring.

– Rasismen och intoleransen är en katastrof. Och den har förvärrats av befolkningstillväxten. Motsättningarna kommer att öka. Jag tror att vi måste uppträda som helgon om vi ska undvika att det förvärras ytterligare.

Han vill framhålla att vi nu står vid ett vägskäl när det gäller vår planet.
– Vi är beroende av naturen för varje andetag vid andas och varje tugga mat vi äter. Vi är helt beroende av denna värld. Vi har orsakat problem, men jag vill tro att vi också kan handskas med dem och hitta en lösning.
Jag hoppas att vi ska ta vårt förnuft tillfånga.