Radar · Nyheter

Tusentals samtal för ett mänskligare val

Anders Göransson och Lisbeth Pipping har pratat med hundratals människor vid #röstamermänskligt-kampanjens valbyrå på Millenniumplatsen.

Framtidsdrömmar och oro, demokrati och medmänsklighet. De senaste veckorna har kampanjen #röstamermänskligt fört tusentals samtal med väljare runt om i Göteborg och Sverige.

– Meningsfullt är vad man kan säga om detta, säger Anders Göransson som deltar i kampanjen.

Det är en solig eftermiddag på Millenniumplatsen i centrala Göteborg och endast några få dagar kvar till valet. Mitt bland alla partiers valstugor står en liten byrå under ett parasoll, flankerad av Lisbeth Pipping och Anders Göransson. Tillsammans med ett sextiotal kollegor i kampanjen #röstamermänskligt har de i två veckors tid bemannat valbyråer på fyra olika platser i Göteborg och fört samtal med förbipasserande om demokrati, mänskliga rättigheter och allas lika värde.

– Det betyder att vi har genomfört många tusen samtal, och fortfarande är det flera dagar kvar till valet. Att möta människor och prata, inte för att sälja in något utan för att få igång en dialog, det är så roligt. Meningsfullt är vad man kan säga om detta, minst sagt, säger Anders Göransson.

Människor som kommer fram vill prata om allt mellan himmel och jord. Om sin oro och sina framtidsdrömmar; om sakfrågor som skatter och brott och straff. Och många vill diskutera stora frågor: Hur ska vi värna vår demokrati?

– Många har tänkt mycket och är välinformerade, säger Anders.

Pratstunderna vid byrån blir ofta långa. Det är helt i linje med vad kampanjen #röstamermänskligt vill uppnå: ordentliga samtal. Att prata om samhället och politiken ska få ta sin tid.

Det är alla möjliga personer som kommit fram till valbyrån, men den allra största gruppen är ungdomarna.

– Det är många förstagångsväljare som känner sig ganska vilsna. Det kan vara svårt att plocka fram kärnan i vad politikerna säger. Men många har gått härifrån och sagt ”Nu vet jag faktiskt vad jag ska rösta på”, säger Lisbeth.

– Ungdomar är underbara att tala med. De är så öppna och verkligen genuint frågvisa. Det känns så givande och glädjande att kanske få dem att bära med sig något från samtalet, tillägger Anders.

Många frågar vad #röstamermänskligt själva står för, vilket förstås inte är så konstigt med tanke på placeringen mitt bland de många partiernas valstugor. Men kampanjen är partipolitiskt obunden, vilket är en av dess stora styrkor, tycker Anders och Lisbeth.

– Det blir goda samtal när man inte står och säljer in ett parti, säger Lisbeth.

– Vi har inte ett färdigt paket som vi ska dyvla på den andre, och det är väldigt roligt att kunna prata på det viset, fyller Anders i.

Under veckorna de stått vid byrån har de flera gånger fått höra att de är de enda på Millenniumplatsen som inte pratar om hur dåliga de olika partierna är.

– Det är inte vår uppgift. Det tycker jag att andra partier ska ta till sig, att prata om det goda de själva står för, säger Lisbeth.

Även om samtalsklimatet vid byrån oftast är gott har stämningen stundtals blivit hätsk. Från sin plats har Lisbeth och Anders också både sett och medlat i konflikter som uppstått vid valstugan intill. Det har sett konkret hur stor rasismen i samhället är, säger de.

– Jag blir förtvivlad. Någon måste lyfta det här. Vi är inte partipolitiska, men vi har civilkurage, säger Lisbeth.

Och i de flesta fall slutar även de mer kärva samtalen i en ömsesidig förståelse.

– Om jag har 100 samtal kommer 80 av dem att sluta med att vi ändå är ganska överens om mermänskligheten. Det finns en ömsesidighet i att vi vill ha ett varmare Sverige, säger Lisbeth.

Så efter flera veckors intensivt kampanjande, vad har Anders Göransson och Lisbeth Pipping för känsla inför valet på söndag?

– Jag tror på den goda människan och på att majoriteten av oss har röstat på ett mermänskligt parti. Jag tror att jag på valnatten kan andas ut och säga att mermänskligheten har segrat, säger Lisbeth.

Anders håller med, men är något mer försiktig i sina förhoppningar.

– Jag känner åtminstone en oro för att det kommer att bli ett oklart läge de närmaste dagarna efter valet. Men på lite längre sikt håller jag med Lisbeth. Det är klart att medmänskligheten segrar förr eller senare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV