Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

AP | Den legendariska jazzsångerskan Billie Holiday är en av artisterna som tolkas av duon Sophisticated Ladies på Kafé Dalheimer på torsdag, 13 september.

Festival Illegal

För fjärde året i rad arrangerar nätverket Ingen människa är illegal Festival illegal – en kulturfestival för en värld utan gränser. Temat för årets festival är Motstånd. Arrangörerna utlovar grymma liveartister, fantastiska dj:s, intressanta filmer, spännande samtal och en egna valvaka.

Tid: 8–9 september
Plats: Heden, Göteborgs litteraturhus, lördag, Kompani 415, söndag
Kostnad: Gratis.

Jag vill se stjärnorna

Teater Eksem med samarbetspartners presenterar Jag vill se stjärnorna, en föreställning för vuxna. Ett dokumentärt, interaktivt och existentiellt scenkonstverk som utforskar klimathot, föräldraskap och en mänsklighet i kris. Ett scenkonstverk om små och stora universum.
Tid: 19.00, 8 september, 17.00, 9 september
Plats: Teater Cinnober
Kostnad:160 kronor.

Demokratidagar på Blå stället

I morgon, lördag, arrangeras en demokratifest i Angered och i övermorgon, söndag, blir det valvaka. Under dagarna kommer det bjudas på workshops, kortfilmsfestival och många andra programpunkter, som ett sätt att inspirera alla att använda sin rätt att gå och rösta.
Tid: 13.00–16.00, 8 september, 18.00–22.00, 9 september
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

8 september

Vernissage: Nando Murio

Nando Murio, från Queretaro, Mexiko, visar en serie grafiska arbeten i stort format, tryckta i okonventionella och experimentella tekniker med återanvända och organiska material. I morgon, lördag, håller han invigningstal klockan 13.30. Utställningen pågår till med 21 oktober.
Tid: 13.00–16.00, 8 september
Plats: Konsthallen, Blå stället
Kostnad: Gratis.

Rise for climate

Den globala miljörörelsen håller tusentals manifestationer, marscher och aktioner i städer och byar över hela världen med krav på att våra lokala ledare förbinder sig att bygga en fossilfri värld som sätter människor och rättvisa framför profit och tillväxt. Samling utanför Lorensbergsteatern.
Tid: 13.30–17.30, 8 september
Plats: Lorensbergsteatern
Kostnad: Gratis.

9 september

Guidad vandring i Biskopsgården

Följ med på en guidad promenad i Biskopsgården. Utställningen Boplats 1958öppnade för sextio år sedan. Då presenterades Biskopsgården som Hisingens svar på det nya, moderna Göteborg. Men intill husknutarna finns även spännande arkeologiska lämningar och vacker natur.
Tid: 13.00–15.00, 9 september
Plats: Vårväderstorget
Kostnad: Gratis.

11 september

Lilla spöket Laban

Tisdagens filmklubb i Hammarkullen bjuder på klassikern Lilla spöket Laban. Det snälla, lilla spöket Laban bor med sin familj på slottet Gomorronsol. På slottet bor också kungafamiljen och Laban måste lära sig spöka för dem. Anmälan till biblioteket från och med den 4 september.
Tid: 09.30–10.15, 11 september
Plats: Hammarkullens bibliotek
Kostnad:Gratis.

Karl Gerhard, från revy-charmör till politisk aktivist

Göteborg-aktörernas studio (GAS) ger ett timslångt scencollage, där Karl Gerhards nazistmotstånd särskilt lyfts fram. Föreställningen får med ensemblens egna ord Karl Gerhards mod, allvar, humor, civilkurage, elegans, intelligens, satir och ordekvilibristik att blomma i sina olika revynummer.
Tid: 13.00–14.30, 11 september
Plats: Verket, Lilla Stampgatan 1A
Kostnad:Gratis.

12 september

Globala målen för hållbar utveckling nr 10

Hösten 2015 antog FN 17 globala mål för hållbar utveckling som en del av Agenda 2030. I en serie föreläsningar berättar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers om ett av målen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet. Kvällens tema är minskad ojämlikhet.
Tid: 18.00–19.30, 12 september
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.

Konsten att göra skillnad

Vilken värld vill vi lämna vidare till våra barn? Vilket är mitt ansvar för utvecklingen? Det är frågor vi måste ställa oss, skriver professorn Stefan Einhorn i sin angelägna bok Konsten att göra skillnad – en liten bok om vårt stora ansvar. Han gästar Världskulturmuseet på onsdag, 12 september.
Tid: 18.00–19.30, 12 september
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: 60 kronor eller klubbkort.

13 september

Gurls

Feministiskt, humoristiskt, uppkäftigt, innerligt – ibland på engelska, ibland på norska. Sångerskan Rohey Taalah, saxofonisten Hanna Paulsberg och basisten Ellen Andrea Wang, tre unga musiker som till vardags är baserade i Oslo.
Tid: 18.00, 13 september
Plats: Nefertiti
Kostnad: 180 kronor.

Kafé Dalheimer: Sophisticated Ladies

Sophisticated ladies levererar 20–40-talsjazz med inlevelse och närvaro, musik som berör och skapar atmosfär. Elin Krän och Mariana Palacios hämtar inspiration från bland andra Ella Fitzgerald, Louis Armstrong och Billie Holiday och tar publiken med på en tidsresa till jazzens glansdagar.
Tid: 18.30–20.00, 13 september
Plats: Dalheimers hus
Kostnad: Gratis.

När du går på känsla är du alltid i tid

Utifrån nya skivan När du går på känsla är du alltid i tid gör Frida Selander en musikaliskt avskalad föreställning, som ensam artist med sin gitarr på scenen, där hon tillåter sig själv att fördjupa berättandet. Med rösten och texterna i fokus berättar hon olika historier.
Tid: 18.30–19.15, 13 september
Plats: Folkteatern
Kostnad: 120 kronor.

Utan personligt ansvar

Martina Montelius splitternya dramatisering av Lena Anderssons ständigt lästa och diskuterade roman Utan personligt ansvar kommer från Teater Brunnsgatan 4 för att gästa Stora teatern. Med Anna-Lena Efverman och Leif Andrée i rollerna.
Tid: 19.00–21.30, 13 september
Plats: Stora teatern
Kostnad: 250 kronor.

14 september

Glen Matlock, Peter Kagerland och Punk-Jon

På fredag, 14 september, arrangerar Frölunda kulturhus en helkväll i punkens tecken. Bland annat bjuds det på föreläsning om svensk punklyrik med Peter Kagerland som följs av barmingelskrammel med streetpunkaren Punk-Jon och kvällen avslutas med Sex Pistolsbasisten Glen Matlock.
Tid: 17.30–21.00, 14 september
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: 200 kronor.

Rap, änglar och sparvar

Mushtaq Khorsand och Ali Zardadi är ensamkommande flyktingar från Afghanistan. Mushtaq Khorsand är rapartist och kommer uppträda med sin musik och berätta om sitt liv. Ali Zardadi är författare och har skrivit boken Ängeln och sparven. Ali kommer att prata om sin bok och sitt liv.
Tid: 18.00–20.00, 14 september
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Lina Ekdahl, Burcu Sahin och Arvid Nero

Burcu Sahin är född 1993 och bosatt i Rinkeby. Hennes nya diktsamling heter Broderier. Tradition och minne ställs mot rörelse, migration och konflikt – men inte som enkla motsatser, utan som en växande och föränderlig väv. På scen finns också poeten Lina Ekdahl och musikern Arvid Nero.
Tid: 18.00–19.00, 14 september
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.