Energi

Ny bokmässa vill spegla mångfalden inom litteraturen

Valdemar Möller | Anni-Frid Frisk och José Romero är två av de personer som arbetar med att arrangera Angereds bokmässa.

Den 22 september kommer Göteborg att berikas med ytterligare en bokmässa. Det är Angereds bokmässa som slår upp portarna för första gången, med syftet att lyfta litteraturen i förorterna.

Blå stället i Angered har de senaste åren blivit ett av de viktigaste naven för kulturverksamhet utanför Göteborgs innerstad med såväl bio, teater, bibliotek, utställningar och mycket mer. Snart kommer även Angereds första bokmässa att anordnas här. Intiativet kommer från José Romero, som själv är författare och bosatt i Hammarkullen, och kollegan Yarko Rhea.

– Vi ville göra något nytt i området. Efter att Nya tider deltog på Bokmässan förra året så uppstod flera andra mässor och då tänkte vi – varför skulle inte vi kunna göra något liknande här? berättar José Romero.

Han menar att det finns ett stort behov bland författare i Angered, men också i andra förorter att hitta platser där de kan marknadsföra sig och visa att de finns.

Anni-Frid Frisk är producent på Blå stället och har också jobbat med planeringen för mässsan. Hon berättar att de redan har märkt av ett stort intresse, så stort att de har fått ta en större del av lokalerna i anspråk än de hade tänkt från början och dessutom utökat programtiden med en timme.

Eftersom det inte finns utrymme för alla som vill delta har de också utarbetat riktlinjer för vilka som ska få företräde. Till exempel att man är bosatt, arbetar eller verkar i Angered eller någon annan av Göteborgs förorter, att man skriver på ett annat språk än svenska eller att man skriver om ett för Angereds bokmässa relevant tema.

Totalt kommer Angereds bokmässa att ha fyrtio bokbord och sex olika scener, bland annat en ungdomsscen och en barnscen. På barnscenen, som arrangeras tillsammans med biblioteket, kommer det vara sagoläsning på olika språk och det kommer även att vara workshops och en musikföreställning.

Flera välkända författare som Alexandra Pascalidou och Athena Farrokzhad kommer att medverka i samtal eller med uppläsningar, men tanken är att också ge utrymme till skrivande människor som inte har gett ut någon bok. Därför har de bland annat en ”writers’ corner” där man som besökare kan anmäla sig under dagen och läsa upp någonting som man har skrivit.

Förutom att lyfta författare från förorterna är det också tre områden som är centrala för Angereds bokmässa: jämlikhet, antirasism och att verka mot segregation.

– Vi vill spegla samhällets och litteraturens mångfald och skapa en scen för dem som inte redan har det, säger Anni-Frid Frisk.

– Dessutom hoppas vi att det kommer uppstå många nya möten och att vi tillsammans kan diskutera hur vi ska samarbeta för att uppnå en mer inkluderande litteraturbransch.

José Romero fyller i:

– Målet är att både författare och besökare ska känna sig nöjda, att författarna har fått möjlighet att nå ut och att besökarna har fått upptäckt nya författare som de inte kände till.

Han menar också att det kan skapa en stolthet hos de barn som bor i området när de får se sina grannar eller sina kompisars föräldrar medverka på en mässa, vilket i sin tur kan leda till att barnen blir inspirerade till att själva börja skriva.

Helgen efter den här mässan kommer det att vara både den stora bokmässan och Scener och samtal på Göteborgs litteraturhus. Ni tror inte att det finns en risk att många börjar bli mätta på bokmässor?

– Nej, vi tror inte det, säger Anni-Frid Frisk. Vi ser det som att vi kompletterar de andra mässorna och genom att detta sker här i Angered och med fri entré hoppas vi att vi kommer nå både gamla och nya litteraturintresserade.

José Romero instämmer:

– Det här är ingen tävling med Bokmässan. Men jag har själv varit där flera år och det känns lite som att man går vilse i det huset.

Det är en annan atmosfär här och jag hoppas att vi kommer kunna skapa mer direkta möten mellan läsare och författare.

Anni-Frid Frisk tillägger att de har ett gott samarbete med Bokmässan, men också med många andra föreningar och tidsskrifter som till exempel Glänta, Ord & Bild och Göteborgs litteraturhus.

Angereds bokmässa

Tid: lördag 22 september kl 11–17.
Plats: Kulturhuset Blå stället
Medverkande: Khaled Alesmael, Athena Farrokhzad, José Romero, Meira Ahmemulic, Alexandra Pascalidou, Samira Motazedi, Aleksander Motturi och många fler.
Inträde: Gratis