Radar · Nyheter

Mp vill dubbelsubventionera månadskorten

Fredrik Sandberg/TT | Möldalsbor kommer ta sig billigare in till Göteborg om förslaget om nya zongränser blir verklighet.

I dag betalar Göteborgs stad 140 kronor per månadskort på Västtrafik som gäller i Göteborg, men framöver kommer Västra Götalandsregionen istället att betala denna subvention. Miljöpartiet i Göteborg vill därför använda de kommunala pengarna till att göra månadskorten ännu billigare.

– För många är kollektivtrafiken enda alternativet. Biljettpriserna måste bli billigare, alla ska ha råd. Det gör också att vi kan minska de sociala klyftorna, säger Ulf Kamne, kommunalråd för Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

Det är den styrande majoriteten i landstinget, bestående av Liberalerna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, som har beslutat att ”ta över” subventionen av månadskorten från Göteborgs stad.

De har även föreslagit nya zongränser för kollektivtrafiken så att bland annat kommunerna Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö bildar en och samma zon, vilket innebär att det går att åka på ett och samma månadskort i samtliga fyra kommuner. Det skulle bli billigare för dem som reser mellan kommunerna, men troligen något dyrare för dem som enbart reser inom en kommun.

I dag kostar ett månadskort för all kollektivtrafik i Göteborg 625 kronor. Exakt vad de kan komma att kosta efter Miljöpartiets föreslagna dubbelsubvention är ännu oklart.