Radar · Nyheter

Klimatmarsch med solceller i sikte

Riley O Flynn | En nymålad banderoll som kommer att synas i klimatmarschen på lördag.

På lördag anordnas en marsch för klimatet i centrala Göteborg, som en del av den globala rörelsen Rise for climate. Bakom initiativet står Solcellskapet, en grupp unga som kräver solceller på alla Göteborgs stads byggnader.

På lördag 8 september anordnas aktioner över hela världen under parollen ”Rise for climate, jobs and justice”. Rörelsen kräver en snabb och rättvis övergång till hundra procent förnybar energi och ett stopp för nya fossilbränsleprojekt.

I Göteborg hålls en klimatmarsch på lördag eftermiddag. Bakom arrangemanget står Solcellskapet, en grupp unga medlemmar från organisationerna Push Sverige och Jordens vänner. Förutom att väcka engagemang hos befolkningen i allmänhet och ungdomar i synnerhet vill de också ställa krav på fler solceller på Göteborgs stads byggnader.

– Vi läste i Göteborgs stads budget från förra året att de skulle uppföra solceller på vissa av kommunens byggnader. Nu vill vi trycka på för att de ska utföra sitt arbete, säger Thao Van som är en av Solcellskapets talespersoner.

I budgeten för 2017 står det att ”solceller ska byggas på kommunala fastigheter tak” och att detta ska genomföras av Göteborg energi i samarbete med lokalnämnden och de kommunala fastighetsbolagen. Men det är inte tillräckligt, enligt Solcellskapet: deras krav är att solpaneler ska sättas upp på samtliga Göteborgs stads byggnader under nästa mandatperiod.

– Målet är 100 procent fossilfri energi, säger Thao Van.

Solcellskapet har mejlat politikerna och försökt att påverka dem, men inte fått några ordentliga svar, berättar Thao Van. Hon och de övriga arrangörerna hoppas kunna lyfta frågan högre upp på dagordningen på lördag och samtidigt väcka allmänhetens intresse.

– Genom marschen hoppas vi få lite mer uppmärksamhet från dem som kanske inte vet så mycket om solceller.

Klimatmarschen avgår från Lorensbergsteatern klockan 14.00 och avslutas med musik och tal på Gustav Adolfs torg.